aparador botiga

Fumata blanca pels horaris comercials a Barcelona. Les associacions de comerciants de la ciutat, les patronals PIMEC Comerç i Foment del Treball i el sindicat UGT han arribat a un acord per obrir les botigues els diumenges i festius entre el 15 de maig i el 15 de setembre, de 12 a 20 h, en una zona delimitada de Barcelona que inclou tot Ciutat Vella, l’Eixample i barris molt concrets dels altres districtes, amb l’excepció de Nou Barris i Sant Andreu, que en queden fora.

L’acord té el suport de l’Ajuntament de Barcelona, que el votarà en el ple del 25 de febrer i després l’elevarà a la Direcció de Comerç de la Generalitat. El sindicat CCOO està pendent de pronunciar-se. L’entesa arriba després de mesos de negociacions entre les parts perquè l’últim acord presentat, entre la Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta (i que també tenia el vistiplau de l’Ajuntament), no va prosperar per falta de pacte amb els sindicats.

La nova regulació permetrà obrir comerços més dies i també en més zones de la ciutat que el que estableix la normativa vigent. Fins ara, Barcelona tenia reconeguda com a zona turística d’obertura comercial una àrea més petita que la que es proposa amb el nou acord. A més, en aquesta zona vigent fins ara només es podien obrir dos diumenges de maig i dos d’octubre, de 12 a 20 h. Aquesta situació canviarà quan s’aprovi l’acord nou.

Tot i que la nova regulació amplia la zona turística d’obertura comercial, hi ha un barri que en queda fora respecte la normativa actual. Es tracta del Camp de l’Arpa del Clot, que no apareix en el mapa del nou acord. Pel que fa als centres comercials de la ciutat, La Maquinista no podrà obrir aquests festius, com de fet tampoc no podia fer amb la regulació que hi havia fins ara.

Barcelona com a destí de compres

En un comunicat, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha celebrat “la feina i l’esforç” de comerciants, patronal i sindicats per ampliar la zona d’obertura comercial en festius. “Serà possible captar més consum dels visitants i millorar el posicionament de Barcelona com a destí de compres”, ha dit Collboni, que s’ha mostrat convençut que amb els dies ampliats d’obertura es generarà “ocupació nova”. Barcelona Activa en farà un seguiment perquè així sigui.

També en un comunicat, la líder de Junts a l’Ajuntament, Elsa Artadi, ha aplaudit el desbloqueig dels horaris comercials a Barcelona i ha remarcat que l’acord es basa en la proposta que el seu grup va presentar al ple de desembre del 2021, que ja preveia ampliar la zona d’obertura.