manifestació nissan barcelona

(ACN) Els treballadors de Nissan han convocat una manifestació a Barcelona aquest dimecres per protestar contra els continus retards i contratemps de la reindustrialització per trobar un substitut al fabricant japonès, que va marxar de Catalunya a finals del 2021. Centenars d’empleats s’han concentrat davant de la conselleria d’Empresa i Treball i tenen intenció de dirigir-se a l’edifici de la Delegació del Govern espanyol.

Amb aquesta mobilització, els empleats volen pressionar l’Administració perquè publiqui el concurs per trobar un operador logístic per a la Zona Franca. La protesta s’ha produït l’endemà del preacord tancat de matinada amb el fabricant de motos Silence per ocupar part dels terrenys, un pas que veuen com “un inici”, però no el final del camí.

En aquest sentit, el secretari general de CCOO a Nissan, Miguel Ángel Boiza, ha avisat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que l’entesa amb la marca propietat d’Acciona no significa que el procés estigui acabat del tot. “Sembla que el procés ja està acabat perquè hem tancat Silence. És un inici, però no va per bon camí. Continuen els retards”, ha lamentat, en una atenció als mitjans a la concentració.

Entre els 1.400 treballadors que cal formar hi ha “molt nerviosisme” perquè no s’estan complint els terminis pactats, que fixaven en el 30 de juny la data d’arrancada dels projectes, ha explicat el sindicalista.

Els contratemps de la reindustrialització de Nissan

La reindustrialització de Nissan ha viscut diferents contratemps, com el “no” del gegant asiàtic Great Wall Motors a instal·lar-se a Barcelona o el canvi de parer dels propietaris de Sant Andreu, que ja no estan en el procés. L’últim retard es deu a la proposta del Consorci de la Zona Franca, propietari dels terrenys, de presentar un concurs per trobar un sol operador per als terrenys que després els llogui als projectes industrials i que pugui donar solidesa financera al “hub” de descarbonització, el projecte principal de la reindustrialització.  

Aquest procediment no es licitarà fins d’aquí a “una setmana o 15 dies” i no estarà enllestit fins a finals de juliol o principis d’agost, molt lluny de la data inicial. Miguel Ruiz, portaveu de Sigen-Usoc a Nissan, ha recordat que en la reunió de mitjans de març els governs van prometre que el concurs estaria publicat al cap d’un mes però encara ara no s’ha fet. “S’ha de presentar ja, cal accelerar el procés al màxim“, ha demanat Ruiz. “No podem acceptar i consentir que sigui l’Administració qui està paralitzant la posada en marxa dels diferents projectes industrials”, ha afegit.