La restauradors de la plaça Reial estan indignats per les “contínues inspeccions” a les terrasses dels locals els darrers mesos i les qualifiquen “d’irregulars”. En un comunicat han mostrat la seva “estupefacció” per les actuacions del districte de Ciutat Vella i de la Guàrdia Urbana. Afirmen que van començar a rebre les inspeccions el mes d’octubre i que en els últims dos mesos els n’han fet quatre. Denuncien que els estan “criminalitzant”, que s’ha posat en evidència la “manca de diàleg amb els responsables del districte” i que no hi ha interlocució. La majoria de negocis fa entre 20 i 65 anys que són a la plaça i asseguren que “mai no havien rebut tantes inspeccions”. Per tot plegat, demanen que se’ls “deixi treballar sense coacció ni amenaces”.

L’episodi “més tens”, el mes l’abril

Segons han detallat, el cap de setmana del 8 al 10 d’abril es va produir l’episodi “més tens” dels darrers mesos. Afirmen que a l’hora de sopar, agents de la Guàrdia Urbana van començar a retirar les taules i van demanar alguns clients que es moguessin de lloc. Un extrem que neguen fonts municipals. Els restauradors van presentar al·legacions i segons ells, es va demostrar que no hi havia cap irregularitat. L’endemà, però, les inspeccions van continuar. Segons el comunicat, “en els casos en què no van poder trobar irregularitats a les taules”, es van obrir expedients “per elements suposadament no autoritzats”.

L’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial explica que la majoria de multes són “recorregudes i guanyades” i, per això, creuen que aquestes actuacions poden ser enteses com “abús de poder o prevaricació”.

Pendents de la possible ampliació de les terrasses

La pandèmia de la covid-19 va propiciar que l’Ajuntament acceptés l’ampliació de les terrasses dels locals. Ara, alguns estan en espera de saber si se’ls concedeix la llicència definitiva. En el cas de la plaça Reial l’han demanat tots els locals i afirmen que mentre estiguin en espera de la resolució “poden operar amb llicències provisionals”.

Finalment, consideren abusiu l’increment de la taxa de terrasses. Diuen que amb la nova normativa fiscal, s’equipara la plaça Reial a punts com el passeig de Gràcia i diuen que ni la zona ni la clientela “hi tenen res a veure”.