Els restauradors de Barcelona que vulguin mantenir les terrasses ampliades a la calçada hauran de pagar, de mitjana, 2.500 € per cada taula. Això vol dir, per exemple, que si durant la pandèmia van guanyar quatre taules a l’espai on abans hi aparcaven cotxes, ara hauran de desemborsar uns 10.000 € si volen conservar-les. Una xifra que ha revelat el Gremi de Restauració i que considera “raonable” perquè el preu inclou tots els elements de les noves plataformes (baranes, base de fusta o de formigó, jardineres…) i perquè s’acabarà amortitzant amb els anys.

De fet, des de principis de gener està obert el termini perquè els restauradors demanin formalment mantenir les ampliacions de terrassa fetes durant la pandèmia. Els últims mesos a Barcelona s’han ampliat unes 3.600 terrasses, de les quals 1.400 són a la calçada. El termini per fer la petició s’allargarà fins al 28 de febrer i, segons el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, les primeres llicències definitives arribaran a partir de la primavera: “L’objectiu és consolidar-ne el màxim nombre possible”.

En espera de les subvencions

Per donar tota la informació sobre les peticions, el Gremi de Restauració ha obert una oficina a la seva seu, on ja s’han atès més de 250 restauradors. Alguns d’aquests han explicat a betevé que les ampliacions de terrassa els han estat fonamentals per “sobreviure” des de l’esclat de la pandèmia i que aposten amb els ulls tancats per mantenir-les, siguin a la vorera o a la calçada.

Ara bé, també han advertit que estan en espera de saber quines ajudes rebran de l’Ajuntament per cofinançar les noves plataformes a la calçada. Preguntat per aquesta qüestió, Jaume Collboni ha recordat que el consistori té reservada una partida de 4 M €, i que tot just ara està estudiant com es repartiran aquests diners entre “tothom que demani la subvenció”, encara que s’havia dit que els ajuts arribarien al 50 %.

El director general del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha confiat que “hi haurà una demanda molt important” per consolidar les terrasses ampliades durant la pandèmia i que “moltes es podran mantenir gràcies a l’acord entre el govern municipal i el Gremi”.