El Congrés dels Diputats ha rebutjat, amb 103 vots a favors i 243 en contra, el decret llei del govern de Pedro Sánchez de mesures per al lloguer. La norma, que amplia fins als cinc anys la durada mínima dels contractes, ha rebut el vot en contra del PP i Ciutadans, i també de Podem i Esquerra. Aquestes dues últimes formacions no hi han donat suport perquè no s’hi han incorporat mesures perquè els ajuntaments puguin limitar el preu màxim de lloguer a les zones tensionades.
Per Lucía Martín, diputada de Podem, el decret no recull l’acord al qual van arribar amb el president espanyol. “No té cap sentit allargar els contractes si no hi ha mesures que assegurin que els preus no poden pujar indiscriminadament”, assegura Martín. La diputada considera que el decret llei és un “intent evident de diluir l’acord” i que votar-hi en contra és “un acte de responsabilitat”.
També el diputat d’ERC Joan Maragall ha justificat el vot contrari dels republicans a unes mesures que considera “clarament insuficients” perquè no donen els recursos als ajuntaments i no limiten els desnonaments. “El redactat actual no resol el problema de fons, que és un preu abusiu dels lloguers”, sentencia Maragall, que també reclama valentia a l’executiu.
La PAH i el Sindicat de Llogaters també rebutgen el decret llei
Entitats de defensa dels llogaters, com la PAH o el Sindicat de Llogaters, fa dies que clamen contra el contingut del decret llei impulsat pel Govern espanyol. Consideren que les mesures que inclou són clarament insuficients, especialment perquè no estableix cap regulació dels preus. Asseguren que allargar els contractes dels tres als cinc anys no garanteix que els grans tenidors no puguin apujar tant com vulguin els preus dels pisos. Com a mesura de pressió, fa dos dies totes dues entitats van ocupar la seu del PSC, al carrer de Pallars, per intentar pressionar i que els socialistes modifiquessin el decret llei que finalment ha estat tombat al Congrés.
Durant la visita de Pedro Sánchez a Barcelona, amb motiu de la celebració del consell de ministres a la ciutat, l’alcaldessa, Ada Colau, va arrencar el compromís del president espanyol d’incloure en el decret llei mesures perquè les ciutats poguessin limitar els preus dels lloguers.
El govern municipal defensa el vot en contra
El regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha defensat, en declaracions a betevé, que Podem hagi votat en contra del decret llei. Segons Montaner, “malgrat es perdin unes setmanes o mesos”, és més convenient fer-ne un de nou que “ho inclogui tot”. “Els llogaters perden momentàniament uns drets a l’espera d’obtenir-ne molts més”, ha assegurat.