L’empresa Haibu 4.0 ha anunciat que obrirà un espai dels anomenats pisos rusc a Gràcia. A través de les xarxes socials, la companyia afirma que el pròxim 1 de febrer posaran en marxa un espai de 22 minihabitacles al carrer del Torrent de l’Olla. No han volgut fer pública la ubicació exacta perquè, segons l’empresa, volen evitar la confrontació amb l’Ajuntament, que ja ha rebutjat la iniciativa. Des del districte de Gràcia s’assegura que no en tenen notícia i, per tant, que no han donat cap llicència. Les entitats socials s’han posat en alerta per l’arribada d’aquests “pisos pastera de disseny”.

22 habitacles de 2,6 metres quadrats

Tot i que l’empresa no ha revelat la ubicació exacta, sí que han fet públic el plànol de l’espai que ocuparan aquests minihabitacles. Es tracta de 145 metres quadrats distribuïts en espais comuns: dutxes, lavabos, despatxos, cuina, menjador i balcó i 22 habitacles de 2,6 metres quadrats, que se superposaran de dos en dos. El preu del lloguer són 150 euros al mes. Des de la promotora diuen que ja s’estan negociant més locals a Gràcia.

“Pisos pastera de disseny”

L’anunci de l’arribada dels pisos rusc al barri ha posat en alerta els moviments socials, que ja han mostrat el seu rebuig per les xarxes socials assegurant que són infrahabitatges. Des de la plataforma Gràcia cap a On Vas? asseguren que són “pisos pastera de disseny” i que “no contribueixen a tenir habitatge digne, de qualitat i econòmic a Gràcia. Seguirem tot això de prop, com hem seguit i seguim amb els apartaments turístics… aquest és un episodi més d’aquesta transformació del barri a la que ens oposem”, explica Toni Ramon, membre de l’entitat.

Sense notificació

Segons el districte de Gràcia no hi ha cap permís d’obra al seu nom ni cap indici que estiguin fent actuacions, de totes maneres s’assegura que no se’ls donaria cap llicència d’obres ni d’activitat. De fet, el consistori ja va aturar les obres d’un espai similar a la Bordeta per considerar que aquests pisos no compleixen les garanties mínimes d’habitabilitat. L’empresa defensa que la seva oferta és un habitatge “transitori” per a “treballadors que no arriben a final de mes” i que pensen tirar endavant amb permís o sense.