L’augment del cost de l’habitatge ha alarmat els veïns d’un edifici de la Diagonal, a Provençals de Poblenou. A la majoria, se’ls acabarà el contracte de lloguer durant aquest febrer i la immobiliària propietària de l’immoble, Promociones Lladero, els vol apujar més d’un 50 % el preu. Actualment paguen prop de 1.400 euros mensuals, de mitjana, perquè es tracta d’un edifici de característiques especials, amb una zona comunitària, piscina i porter les 24 hores.

L’increment de preu situaria el lloguer al voltant dels 2.000 euros mensuals, una quantitat que els inquilins consideren abusiva i que, creuen, els farà fora del barri. Alguns portaveus veïnals han assegurat a betevé que la immobiliària no ha volgut negociar amb els llogaters i els ha demanat que entreguin les claus si no accepten les noves condicions, que no haurien rebut per escrit, segons fonts veïnals. És per això que els veïns han anunciat accions de protesta per desencallar aquesta situació i aconseguir que es renovin els contractes sense augment de preu.

La reivindicació principal, precisament, passa per poder parlar amb la propietat de l’immoble, a la qual critiquen haver posat un mur des que va anunciar la finalització dels contractes. Una prova que els residents volen mantenir els seus habitatges és que aquells a qui ja els ha vençut el contracte han seguit pagant el preu del lloguer. Tot i això, no descarten arribar a fer una vaga i deixar de girar el rebut. Una mesura que consideren extrema i que només valoraran com a última opció.

Accions col·lectives

Com la finca de la Diagonal, quatre immobles més passen per la mateixa situació amb la mateixa immobiliària. Estan situats en municipis de les rodalies: Rubí, Santa Perpètua de Mogoda i Sant Joan Despí, i en dos casos es tracta d’habitatge de protecció oficial. És per això que han decidit fer front comú per denunciar la situació i tenir més força.

Compromís de negociació de la gestora

Després de reiterats intents per parlar amb la immobiliària, els veïns afectats i el Sindicat de Llogaters s’han concentrat aquest dijous davant les oficines de Medasil, l’empresa gestora, a la Diagonal. Finalment han aconseguit una reunió amb el responsable de l’empresa, Valentín Bascuñana, que s’ha compromès per escrit a iniciar una negociació col·lectiva en vuit dies. Bascuñana també ha dit que explicarà a l’empresa propietària quina és la situació i la necessitat d’arribar a un acord amb els veïns organitzats.

Durant la trobada, també han descobert que el propietari dels cinc blocs afectats ja no seria Godlman Sachs, que hauria venut les propietats. Ara, l’empresa propietària dels habitatges podria ser l’asseguradora AXA, amb seus a França i Alemanya. El Sindicat de Llogaters ha explicat que continuen amb la reivindicació i que a partir d’ara s’entra en una nova fase.