Per a les famílies, es calcula que suposarà uns 370 euros més de despesa general. L’objectiu del Govern espanyol és reduir el dèficit, estalviar 65.000 milions d’euros i apropar els impostos als que s’apliquen a la Unió Europea.

IVA GENERAL: 18 -> 21%
El canvi de l’IVA general del 18 al 21% fa que la compra de roba, vehicles, tabac o begudes alcohòliques s’hagi apujat tres punts. També els aparells electrònics tributen ara un 21%, igual que serveis com la llum o el telèfon.

IVA REDUÏT: 8 -> 10%
Els productes que paguen l’IVA reduït pugen dos punts. Això fa que el transport, els hotels o l’aigua també s’apugin. Han passat del 8 al 10% d’IVA.

IVA REDUÏT -> IVA GENERAL: del 8 al 21%
Però on més es nota l’increment és en els productes i serveis que canvien de grup. Les perruqueries, els gimnasos o les floristeries ja no paguen l’IVA reduït sinó el general i per tant passen de pagar un 8% d’IVA a un 21. També creixen 13 punts els productes culturals, que amb el canvi es converteixen en els que tenen la càrrega impositiva més alta dels països de l’Eurozona.

IVA SUPERREDUÏT -> IVA GENERAL: del 4 al 21%
La pujada s’agreuja encara més en els productes que canvien del tipus superreduït al general, com passa amb el material escolar, que estava gravat amb un 4% i ara s’encareix fins al 21%.

IVA SUPERREDUÏT: 4%
L’únic que queda exclòs de l’apujada d’impostos són els aliments i béns considerats de primera necessitat, que continuen al 4%. Així, el pa, la fruita, els llibres o els diaris no s’han apujat.