En el cas dels concessionaris de cotxes, l'increment de l'IVA ha estat sinònim de compra. El fet que s'apugi demà fins al 21% ha afavorit que molts conductors n'hagin avançat els pagaments abans de l'1 de setembre. De fet, és la primera vegada en 26 mesos que la venda de cotxes ha crescut. En concret, durant el mes d'agost s'han matriculat més de 6.700 cotxes a Catalunya, un 9% més que el mateix perídode de l'any anterior. Els consumidors tenen tan present la pujada d'aquest impost, que alguns han trobat una solució per estalviar-se uns quants euros. L'augment de vendes s'ha notat, per exemple, en aquest concessionari. En aquest agost han venut un 70% més de cotxes que l'agost de l'any anterior i només aquesta tarda n'han entregat tres. Un dels compradors, ha estat l'Òscar, que, preveient l'encariment, ha decidit comprar el cotxe l'últim dia d'agost. No ha estat una mala idea si es té en compte que, a partir de demà, comprar un vehicle costarà de mitjana entre uns 400 i uns 600 euros més.

El mercat de segona mà ha estat el responsable principal de l’increment de les vendes del sector automobilístic. Segons les dades de Faconauto, la Federació d’Associacions de Concessionaris de l’Automoció, dels més de 6.700 cotxes matriculats al mes d’agost, 4.786 corresponen al canal de particulars. Un sector que ha registrat un augment de vendes considerable respecte a l’any 2011, quan es van matricular 3.770 vehicles d’aquest canal, fet que significa un augment del 26,95%.

La pujada de l’IVA del 18 al 21% que entrarà en vigor aquest dissabte ha reactivat les vendes després de 26 mesos de caiguda. Molts s’han animat a comprar un cotxe, sobretot vehicles utilitaris, abans que s’apugin de preu, ja que a partir de l’1 de setembre comprar un vehicle costarà de mitjana entre 450 i 650 euros més.

Alguns compradors han avançat la compra d’un automòvil per estalviar. D’altres, han optat per donar unes pagues i senyal més grans perquè estiguin gravades amb l’IVA al 18%.