(ACN) CCOO i UGT han aplegat aquest dilluns 200 persones davant la delegació del Govern espanyol a Catalunya per reclamar la derogació de la reforma laboral abans de l’1 de maig, moment que consideren que serà un “punt d’inflexió” i a partir del qual “s’escalarà el conflicte”. “El govern ha de tenir molt en compte que si no vol tenir un conflicte greu amb el sindicalisme confederal ha de donar sortida a les reformes”, ha avisat Pacheco.

La concentració ha durat una hora i ha tallat el trànsit en les dues direccions. “L’1 de maig es planteja en clara mobilització”, ha dit Ros, que veu “complicat” que l’executiu es mogui —com volen— abans. “El Govern espanyol ha de decidir si li fa cas a la CEOE i als poders econòmics o si busca una proposta equilibrada i negociada amb les organitzacions sindicals”, ha afegit Ros.

En la mateixa línia, Pacheco ha insistit que l’executiu de Pedro Sánchez ha de “tenir clar” que “és molt difícil que la patronal arribi a un acord” i ha fet una crida a tancar un pacte amb els representants dels treballadors i no cedir al “dret de veto” de les organitzacions empresarials. Els dos secretaris generals no han puntualitzat quina serà la següent escalada del procés de protestes. “No descartem res. No convoquem les vagues fins que les tenim decidides i no anem fent anuncis de convocatòries de vagues, però sí incrementar la intensitat de la nostra mobilització”, ha dit Pacheco.

La falta de govern, “entre patètica i esperpèntica”

D’altra banda, CCOO i UGT s’han mostrat preocupats per la manca d’entesa entre els polítics catalans per formar govern, dos mesos després de les eleccions del 14-F. “La situació és entre patètica i esperpèntica”, ha lamentat Ros, que ha instat a arribar a un consens “en els escenaris que s’estan negociant”, ja que “un acord entre blocs sembla més difícil que l’actual”.

En la mateixa línia, Pacheco assegura que sense un executiu no es pot avançar en la negociació del paquet d’ajuts a treballadors en ERTO, autònoms i pimes pel segon trimestre. “Una altra tongada de 700 milions d’euros que ara està al calaix perquè no tenim amb qui poder-les parlar i concretar”, ha afirmat el secretari general de CCOO.