La majoria ha estat puntual. A les sis de la tarda persianes abaixades o a mig tancar per impedir que hi entrés ningú més i complir així la normativa horària. ÁLEX JECO, dependent "A esta hora normalmente deberíamos tener más gente en la tienda pero llevamos una hora sin nadie. Yo creo que la gente hoy está más por otras cosas." "Crec que és suficient obrir fins a les sis perquè si vols comprar pots anar-hi abans i tens prou temps." A les set de la tarda al centre encara hi ha botigues que continuen obertes tot i que l'any passat ja es van aplicar sancions a aquelles que no respectaven la normativa horària. Una patrulla de la Guàrdia Urbana ha identificat les que incomplien l'horari establert i han passat la llista a la Generalitat, que és qui ha de decidir les sancions. Avui podien obrir totes les zones turístiques de la ciutat. Però a banda del centre, la resta d'eixos ha decidit no fer-ho tot i tenir-ne la possibilitat, com és el cas de Sant Antoni. Des de Barcelona Oberta, que aplega els 11 eixos comercials més cèntrics, aposten per reformular la normativa i traslladar l'obertura en diumenge a altres èpoques de l'any. GABRIEL JENÉ, president de Barcelona Oberta "És necessari reformular i adaptar-nos al que realmlent necessita Barcelona, que és un turisme de compres que respongui a una expectativa d'obertura més generalitzada en a la primavera i la tardor, i no a l'estiu com estem fent ara." L'Ajuntament s'ha compromès a debatre la mesura a partir del setembre i estudiar si cal fer-ne canvis.

La regulació dels horaris comercials la va aprovar el govern de Xavier Trias el 2014 i permet que algunes botigues puguin obrir els diumenges d’estiu des de juliol fins a mitjan setembre. El nou govern municipal ha optat per no modificar els horaris comercials aquest estiu, sinó a partir de l’any vinent, després d’estudiar amb els comerciants com funciona aquest any. Aquest diumenge és el primer dia oficial de la campanya, ja el cap de setmana passat tots els comerços van poder obrir, sense el límit horari de les 18 h, amb motiu de l’inici de les rebaixes.

Els establiments autoritzats a obrir en diumenge fins a mitja tarda són aquells que es troben a punts considerats turístics, concretament els de 17 eixos comercials de la ciutat. Tot i el permís, hi ha molts botiguers que opten per no aixecar la persiana perquè no els surt a compte. L’any passat, només un de cada quatre comerços autoritzats per obrir en diumenge d’estiu van fer-ho.

Tancar a les 18 h

A les grans botigues del centre sí que els resulta rendible obrir aquests diumenges. Avui l’afluència de compradors, turistes o no, ha estat prou important. Aquests comerços es queixen que l’horari és inadequat perquè els obliga a tancar quan hi ha més afluència de públic. Tanmateix, quasi tots ho han fet: a les 18 h han començat a abaixar la persiana per evitar que hi entrés ningú més i, a poc a poc, s’han anat buidant de clients. Una hora més tard, només romanen obertes quatre botigues a tota l’avinguda del Portal de l’Àngel fins a Portaferrissa.

L’any passat, cadenes com Mango o Desigual van voler fer cas omís de la limitació horària a les 18 h i van ser sancionades. Avui la Guàrdia Urbana ha pres nota d’algunes botigues que tancaven més tard de les 18 h, per poder informar-ne a la Direcció General de Comerç de la Generalitat, però en principi no tenen previst iniciar expedients sancionadors.

Des de Barcelona Oberta, entitat que aplega els 11 eixos comercials, són partidaris de replantejar completament la mesura dels diumenges oberts. “Ens hem d’adaptar al que realment necessita Barcelona, que és un turisme de compres que respongui a una expectativa d’obertura més generalitzada a la primavera i la tardor, i no a l’estiu, com estem fent ara“, defensa Gabriel Jené, el president de l’entitat.

A la dispariat d’opinions entre comerciants s’hi afegeix també les veus crítiques dels sindicats. Dilluns passat, CCOO i la UGT van demanar a l’Ajuntament que faci marxa enrere. Diuen que els treballadors dels comerços que obren tots aquests diumenges no poden descansar mai. Els sindicats amenacen amb mobilitzacions, però de moment estan en espera de la resposta del govern municipal.