Javier Martín Vide, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de Barcelona i expert en clima i canvi climàtic, ha explicat que “no hi ha previsions que, en un horitzó immediat, aquesta onada de calor acabi”.

Vide explica que hem de tenir en compte que durant el mes de maig ja es va produir un precedent de calor important i, precisament aquest factor, de “calor primerenc”, així com l’afectació de les altes temperatures a bona part d’Europa occidental, com França i el Regne Unit, són trets similars a l’onada de calor de 2003. Confessa que la calor dels darrers dies li recorda l’inici d’aquella onada de calor històrica.

En el cas de Barcelona, el catedràtic explica que la calor s’agreuja amb l’efecte d’illa de calor “el fenomen d’illa de calor és un plus de calor que es genera per efecte de la urbanització i les combustions”. L’illa de calor es caracteritza, segons els experts, perquè els barris del centre de la ciutat assoleixen entre dos i tres graus més que la perifèria, especialment durant la nit. És així, com els veïns de Barcelona que viuen en pisos que miren a l’oest, han hagut de suportar valors de temperatura nocturns de més de 30ºC explica Vide, gràcies a la calor acumulada durant el dia. Els termòmetres van registrar temperatures mínimes al centre de la ciutat, durant la nit del dimarts a dimecres, de 26,8ºC.

Vide també explica que, en la reunió de 55 experts en canvi climàtic que es va fer a Poblet,  es van analitzar diferents projeccions climàtiques. Aquests estudis apunten “un augment de les temperatures, així com un augment de la freqüència i intensitat de les onades de calor a casa nostra”. Pel que fa a les projeccions de precipitacions confessa que hi ha més incerteses, però els models climàtics es decanten cap a una disminució d’aquestes. En aquest sentit, Vide apunta que serà important la planificació territorial que es faci de la gestió dels recursos hídrics, per exemple.