Els professionals sanitaris, han tornat a sortir al carrer. Aquest dimarts, el sindicat Infermeres de Catalunya ha iniciat una vaga indefinida des de les 7 h que afectarà tot el personal d’infermeria, llevadores, auxiliars i administratius que presten servei a l’ICS i també als centres concertats (SISCAT). Més de 3.000 professionals s’han manifestat pel centre de Barcelona, segons la Guàrdia Urbana per denunciar, el “menyspreu cap a la professió reflectit en el tercer conveni col·lectiu del Servei Català de la Salut signat al gener i el preacord de condicions de treball de l’ICS.

Amb aquesta convocatòria Infermeres de Catalunya reclama millores laborals i econòmiques, però també un reconeixement de la seva feina. La presidenta del sindicat, Núria Airado, ha detallat que fa anys que “acumulen més responsabilitats i tasques” i volen també que el nou conveni les reconegui com a graduades universitàries, i no com a diplomades.

A l’aturada, s’hi han sumat també les llevadores, que denuncien que “assumeixen cada cop més responsabilitats, amb el mateix temps i sou”. Des de Llevadores pel Canvi denuncien,a més, que pel fet de se un col·lectiu minoritari i molt feminitzat, se les ha “menystingut” reiteradament. El sindicat majoritari, SATSE Catalunya, se n’ha desmarcat perquè, diuen, neix de la voluntat de “fer-se veure” i no d’un rebuig real al conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS).

Seguiment de la vaga d’un 9 %, segons Salut

Segons les dades de la conselleria de Salut, fins a les 12 h el seguiment de la vaga ha estat d’un 0,5 % en el torn de nit, i d’un 9 % en el torn de matí a Catalunya. A la ciutat, el seguiment s’ha situat en el 9,8 %.

Protestes durant el dia

En la primera mobilització del dia, hi ha hagut afectacions al centre de la ciutat amb un tall de trànsit a la Gran Via, el carrer de Fontanella i la Via Laietana, on s’ha acabat la manifestació que ha congregat milers de persones.

protesta manifestació infermeria

“Preacord discriminatori”

Jesús Frías, de CATAC-CTS, ha alertat que el preacord que s’ha signat “suposa un increment salarial de misèria” per a moltes categories professionals. “Sí que volem negociar i millorar les condicions de treball però cal posar diners”, ha indicat. CATAC-CTS és el quart sindicat de la mesa, per davant de SATSE, que sí que ha signat el preacord.

Néstor Sastre, de SOM Intersindical, ha titllat el preacord de “discriminatori”, perquè hi ha categories que surten beneficiades i d’altres que no tenen pràcticament cap tipus d’increment, ha assegurat en referència als metges. “Ara és el moment de fer un cop de puny a la taula”, ha constatat. Segons Sastre, un 56 % del pressupost del preacord es destina als facultatius, mentre que hi ha categories que no és un 2 o 3% . “És un menyspreu cap a la resta de categories professionals”, ha denunciat. Aquests sindicats, que agrupen diferents professionals sanitaris, han convocat vaga aquest dimarts i dimecres, i no descarten convertir l’aturada en indefinida a partir del gener.

Com afecta l’atenció sanitària?

Els serveis mínims decretats pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per a la vaga indefinida d’infermeria, i que són d’obligat compliment, garanteixen servei normal a les urgències i unitats especials com les UCI, parts i tractaments de quimioteràpia i radioteràpia.

També s’haurà de garantir l’atenció a pacients ingressats i els que requereixin cirurgies inajornables, així com els que requereixin atenció urgent als centres d’assistència extrahospitalària. S’asseguraran el transport sanitari i el servei de neteja a les àrees d’alt risc, i la resta de serveis funcionaran com si fos un festiu.

Comparteix a: