El nombre d’establiments comercials alimentaris a Baró de Viver s’ha anat reduint durant els darrers anys fins a arribar al punt que tenen poc més que un forn de pa i una petita botiga de queviures, però cap mercat ni supermercat, i ni tan sols un caixer. És per això que els veïns es veuen forçats a desplaçar-se fora del barri per anar a comprar. Molts opten per traslladar-se al municipi veí de Santa Coloma de Gramenet, creuant el pont sobre la ronda Litoral i el riu Besòs amb bosses a la mà i carros de la compra.

“A l’estiu fa calor al pont i a l’hivern fa fred”, explica la M. Carmen González, que de vegades també opta per anar en autobús. Si no van a Santa Coloma, una altra opció és travessar el polígon industrial per anar al Bon Pastor, o les vies ferroviàries per arribar a Sant Andreu.

Hi havia peixateria, fruiteria i bodega

Expliquen els veïns que al barri anys enrere hi havia de tot i, a poc a poc, han anat tancant les botigues d’alimentació. “Teníem bodega, peixateria, fruiteria i fins i tot una caixa d’estalvis, però ara no tenim res”, explica la M. Teresa López. “Ens fa molta falta, perquè no hauríem de desplaçar-nos”, indica Teresa Fernández. A més, afegeixen que si volen apropar-se al mercat municipal de Santa Coloma o a altres supermercats per comparar preus, han de continuar el trajecte i allunyar-se encara més.

Segons les dades d’activitat econòmica del 2022 de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona, hi ha més negocis d’indústries que de comerç. Un 46,6 % de l’activitat econòmica és per a indústria i magatzem; mentre que el 30,6 % és destinat a comerç.

L’Ajuntament buscarà la complicitat dels comerciants

El districte de Sant Andreu considera que el comerç de proximitat forma part de la qualitat de la vida dels veïns del barri. És per aquest motiu que, segons explica la regidora de Sant Andreu, Marta Villanueva, han traslladat la demanda a la regidoria de Comerç. “Estudiar quines possibilitats hi ha perquè els privats puguin centrar la seva oferta a Baró de Viver”, diu Villanueva. Segons les dades estadístiques del 2023, Baró de Viver és un dels barris amb menys població, hi viuen 2.582 persones, i prop d’un miler (985) tenen entre 40 i 64 anys.