L'optimisme d'ara fa quatre anys, quan es va començar a fabricar l'Audi Q3, sembla que s'ha esvaït. Les previsions d'excedents d'aquest model, fabricat a la planta de Seat de Martorell, són de gairebé 8.000 unitats fins al desembre. A més, divendres passat s'hi va deixar de fabricar el Seat Exeo. Aquests són alguns dels motius que ha donat l'empresa per presentar un expedient de regulació d'ocupació temporal que enviarà a casa 571 treballadors cada dia de manera rotatòria. Això serà entre setembre i desembre d'aquest any, tant a la planta de Martorell com a la de la Zona Franca, on hi ha un total de 9.200 treballadors. També afectaria la fabricació del Seat León duran el 2014. Tot i així, el Comitè d'Empresa considera que les xifres d'aquest ERO són exagerades. MATÍAS CARNERO, president del Comitè d'Empresa de Seat: "Es una barbaridad decir que hay 570 personas que sobrarían de septiembre a diciembre tal como se está viviendo el proceso productivo en la fabrica, por lo tanto vamos a discutir esas cantidades, que están por encima de la realidad y vamos a intentar reducir los numeros." La companyia justifica la mesura, diu, per ajustar la producció al mercat i mantenir la plantilla. Cal recordar que les vendes de Seat han pujat un 11 per cent aquest any, però el grup al qual pertany, Volkswagen, ha tingut pèrdues. Amb la presentació avui de l'ERO comença un termini de 15 dies perquè negociïn empresa i treballadors per reduir l'impacte de la mesura.

La companyia ha presentat aquesta tarda el pla d’ajustament al Departament d’Empresa i Ocupació i al Comitè d’Empresa. En total, es veuran afectats per l’ERO temporal 9.239 treballadors, tota la plantilla de l’àrea de producció. La mesura comporta una aturada productiva de 51 dies en dos terminis, i la suspensió de 571 contractes de treball diaris de forma rotatòria a les línies de la Zona Franca i Martorell fins al desembre d’aquest any.

A partir d’ara s’obre un període de consultes de 15 dies per arribar a un acord amb els representants sindicals. La direcció ha assenyalat que està disposada a negociar un pla social que minimitzi l’impacte de la mesura alhora que justifica que l’ERO servirà per adequar la producció a la demanada. Per la seva banda, els sindicats mantenen la voluntat de continuar negociant i intentaran que es redueixi el nombre d’afectats per l’ERO. Des d’UGT han assenyalat que en la negociació que s’obre a partir d’ara s’intentarà aconseguir que els treballadors suspesos cobrin el 100% del sou, fet que ja es va aconseguir en l’últim expedient temporal mitjançant formació.