Els empleats de CatalunyaCaixa han mostrat el rebuig al nou pla, que comportarà tancar 1.400 oficines a Catalunya i 1.200 a la resta de l’Estat. Consideren que estan pagant les conseqüències d’una situació que ells no han provocat i reclamen alternatives, com baixes incentivades o prejubilacions. Asseguren, a més, que el pla perjudicarà els consumidors perquè el sistema financer queda, cada vegada més, sota el control de molt poques entitats.

La plantilla de CatalunyaCaixa planteja que el sanejament i capitalització de l’entitat, actualment propietat de l’Estat a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), es podria aprofitar com a plataforma per distribuir crèdit a les empreses i autònoms, i prestar serveis financers a les famílies i petites empreses.

Segons Norma Gutiérrez, secretària general de la Confederació de Sindicats Independents de Caixes d’Estalvi i Afins (CSICA), el nou president de CatalunyaCaixa ha vingut amb instruccions del FROB per procedir als acomiadaments massius. El sindicat creu que la pretensió del ministre d’Economia, Luis de Guindos, és socialitzar les pèrdues i adjudicar posteriorment el banc a inversors privats.

Recollida de signatures

Els sindicats de CatalunyaCaixa han iniciat una recollida de signatures a Change.org en contra de la nova reestructuració del sistema bancari espanyol. De moment, ja han rebut el suport de 3.000 persones. Asseguren que les ajudes que arriben d’Europa estan servint d’instrument i excusa per concentrar el poder financer a mans de molt pocs. A més, destaquen que els treballadors de les diverses caixes no només estan sent acomiadats sinó que també estan rebent els danys derivats de la mala imatge social que el sector té a la societat per culpa de la mala gestió dels directius i la negligència dels òrgans inspectors i reguladors.