El preu de l’aigua a Barcelona i la resta de municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona (AMB) s’encarirà de mitjana uns 2,5 euros al mes per unitat familiar o abonat. El Ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha aprovat de forma inicial l’encariment de la tarifa. L’aprovació ha tirat endavant amb els vots favorables del PSC, Junts i ERC. En canvi els comuns — rere les sigles En Comú Podem Confluències— s’han abstingut, com també ho han fet el PP i Compromís i Acord per Torrelles. Pel que fa a Vox, Vivim Montcada i Junts per Tiana, han votat en contra de les noves tarifes.

Les tarifes entraran en vigor, previsiblement, a partir del març del 2024, tot i que això dependrà de les al·legacions presentades.

L’AMB repercuteix la pujada de l’ATL

L’AMB justifica aquesta “actualització” dels preus per diversos motius. El primer és que la compra d’aigua és més cara després que Aigües Ter-Llobregat (ATL), l’empresa pública responsable de la producció i venda d’aigua, decidís aplicar als ajuntaments un increment de la tarifa del 30 %. I ara els municipis traslladen aquest encariment al rebut dels consumidors.

En el cas de l’ATL, l’argument principal que defensa l’augment dels costos és la sequera. D’una banda, perquè l’aigua té més mala qualitat en origen, però també perquè bona part de l’aigua que es consumeix a l’àrea metropolitana prové de la producció d’aigua de la dessaladora. Això ha encarit sensiblement el cost energètic de l’aigua que es consumeix.