Què passarà quan s’acabin els ERTO? Aquesta és la pregunta que es fan, de ben segur, els més de 172.000 catalans que es troben en aquesta situació laboral. “Molts s’acabaran convertint en expedients definitius“, ha advertit el director de l’àrea de Treball de PIMEC, Josep Ginesta, perquè “la crisi està afectant la viabilitat de les empreses“.

Durant una intervenció al programa ‘reset’ de betevé, Ginesta ha pronosticat que, en els propers mesos, “ens trobarem amb molts expedients que haurem de negociar amb la part social“. El representant de PIMEC, de fet, ha dit que “serà la mesura menys dolenta abans de produir-se el tancament de l’empresa“.

Destrucció intensiva del teixit productiu

Segons Josep Ginesta, durant el 2020, “a Catalunya es van perdre 88.000 llocs de treball“, dels quals “tres de cada quatre en comptes de cotització que ja no existeixen“. A la llum d’aquestes dades, Ginesta ha afirmat que “estem davant no només de pèrdua de llocs de treball, sinó d’una pèrdua intensiva de teixit productiu“. De fet, ha subratllat que “una part molt important està desapareixent” i que “entre un 15 i un 20 % no tenen capacitat de reobrir amb la intensitat d’abans“.

CCOO vol condicionar les ajudes

Per la seva banda, el secretari de política sectorial i sostenibilitat de Comissions Obreres, Carlos del Barrio, ha argumentat que “l’anterior crisi la vam pagar els treballadors amb escreix” i que “la facilitació dels acomiadaments no ha fet que no es destrueixi ocupació, més aviat al contrari”. El representant sindical també ha demanat “condicionar” les ajudes econòmiques europees al fet que hi hagi “un canvi de model productiu“.

Debat sobre els acomiadaments

Del Barrio també ha carregat contra la patronal per intentar “esgarrapar els últims recursos pel que fa a la clàusula de salvaguarda dels acomiadaments“. Mentre que Ginesta ha qualificat aquest punt de la regulació d'”abusiu” i “desproporcionat” pel fet que una empresa hagi de retornar “els ajuts i les bonificacions de tota la plantilla”, en cas de fer fora un sol treballador durant els sis mesos posteriors a la finalització de l’ERTO.

Una allau d’acomiadaments col·lectius

I l’advocat laboralista del Col·lectiu Ronda, Natxo Parra, preveu “un volum important d’acomiadaments col·lectius“, a partir del primer trimestre del 2021. Segons ha explicat al ‘reset’, els acomiadaments han estat “una pràctica molt habitual” durant els darrers mesos, malgrat les regulacions, encara que, fins ara, han estat majoritàriament “individuals”.