Treballador del sector de la construcció

(ACN) La patronal de la petita i mitjana empresa, PIMEC, ha alertat aquest dilluns de l’efecte que pot tenir la crisi de la covid-19 en la contractació de les persones de més de 45 i 50 anys. A través de la Fundació PIMEC, l’entitat adverteix que la pandèmia ha fet augmentar la discriminació per raó d’edat a les empreses i que calen mesures urgents per posar fi “definitivament” a aquesta situació.

L’ens considera que si no es posen en marxa mesures per afrontar la situació “es frenaran les millores del nivell de vida i es generaran augments insostenibles en la despesa social”. Ho ha dit el vicepresident de la fundació, José María Torres, en un discurs davant del Fòrum Internacional per a la Ciutadania Global, que se celebra del 10 al 12 de maig de manera semipresencial per tractar els drets humans a les empreses.

Torres ha destacat el paper “fonamental” que tenen les empreses i administracions en aquest escenari i ha afirmat que l’entitat “treballa per sensibilitzar les empreses” sobre la importància d’evitar aquestes pràctiques i d’incorporar mesures als processos de selecció per evitar excloure candidats per la seva edat.

Major control de les jubilacions anticipades

De la mateixa manera, la fundació demana a l’Administració “un major control” de les jubilacions anticipades, “una gran xacra per al talent sènior i, a més, una manera de buidar les arques de la Seguretat Social”. També reclama mesures per fomentar la contractació de majors de 45 o 50 anys, amb avantatges i bonificacions fiscals per a empreses, i incorporar quotes de contractació.

Altres mesures que es proposen són reduir la quota d’autònoms als majors de 50 anys, desenvolupar programes de formació i reciclatge professional per a aquest col·lectiu i establir per llei la prohibició de l’ús de llenguatge que pugui resultar discriminatori per raó d’edat en les ofertes de treball publicades.