L’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla convoca, des de fa 58 anys, els guardons Ramblistes d’Honor.  Els guardonats d’aquest any, que van rebre el reconeixement el 14 de desembre, han estat Jaume Plensa, el CAP Gòtic i les pageses de la Boqueria, la dotzena de pageses i pagesos que ofereixen els seus productes a un annex del mercat. Aquest col·lectiu, format per homes i dones, s’anomena en femení perquè fa més d’un segle enrere, els homes es quedaven a treballar el camp i les dones anaven a vendre.

Vocació i servei, guardonats

Les pageses de la Boqueria fa més de 100 anys que venen fruites i verdures de temporada a la plaça de Sant Galdric. La tasca i vocació de servei envers els veïns de la Rambla i de Barcelona és el motiu pels quan se les ha premiat amb un dels guardons Ramblista d’Honor 2020.  

El guardó, segons explica Josep Rabella Comas, pagès de tota la vida, “és el reconeixement a tants que han passat per aquí, i que molts s’hi han deixat la pell, la salut“. Aquest paradista explica que tots els productes que ofereixen els treballen als seus camps, situats a 10 o 12 km de Barcelona.

Ens hem quedat una mica a l’edat de pedra però continuem intentant viure del nostre ofici, és molt complicat, cada dia més”
Josep Rabella Comas, pagès de la Boqueria

“Espècie” en risc d’extinció

En Josep forma part d’una nissaga vinculada a la pagesia i a la plaça de Sant Galdric. De fet, la seva àvia ja hi venia a començaments del segle passat. Creu fermament que la duresa, la inseguretat i el sacrifici que comporta la feina de pagès fan trontollar la continuïtat de les pageses a la Boqueria. Fins que això no passi les podeu trobar de dimarts a dissabte a la plaça de Sant Galdric.