La venda de loteria de Nadal ha caigut, aquest 2020, entre un 8 i un 10 % a Barcelona, unes dades similars al que ha passat a la resta d’Espanya. Les previsions que les administracions havien fet a l’octubre eren d’una davallada del 30 % de les vendes. Per això, el sector es mostra “satisfet” un dia abans del sorteig de Nadal, perquè “s’esperava un cop més dur”.

De fet, aquest dilluns s’han vist cues a les administracions de loteria, tot i que menys que altres anys. Als establiments més coneguts, com El Gato Negro o la número 97, a la plaça d’Urquinaona, s’havia d’esperar entre 15 i 20 minuts per comprar dècims.

Aquest any, moltes associacions, organitzacions i institucions no han fet participacions a causa de les restriccions per contenir la pandèmia del coronavirus i això ha afectat les vendes, segons ha explicat el president de l’Associació de Loters d’Espanya, Hermógenes Montalvo, al programa ‘reset’, de betevé. Ara bé, destaca que les administracions han dedicat més hores i més esforços per remuntar la situació.

Sense turisme però més compradors locals

A Barcelona, les administracions han perdut les vendes del turisme, sobretot del nacional”, explica Montalvo, però afegeix que s’ha vist compensat per la compra de loteria que els ciutadans han fet al seu territori. “Si abans la gent comprava un número quan anava de viatge, ara han comprat a la seva zona, i ha quedat equilibrat”. Montalvo ha posat d’exemple l’administració Valdés, situada a la Rambla, que preveia una davallada del 40 % de vendes, però finalment calculen que la caiguda ha estat com la mitjana estatal i barcelonina, del 10 %.

“Si abans la gent comprava un número quan anava de viatge, ara l’han comprat a la seva zona, i ha quedat equilibrat” ”
Hermógenes Montalvo, president de l’Associació de Loters d’Espanya

Lleida és una de les províncies més afectades per la caiguda de venda de loteria, ja que era una destinació turística on es compraven moltes butlletes i la compra local no ha compensat la situació.

La venda digital, s’estén

A tot l’estat, hi ha un total de 4.000 administracions, i només unes 300 fan venda per internet. Les que tenen el sistema de venda digital han vist “una augment molt significatiu” de vendes per aquesta via, diu Montalvo, i ho atribueix a un públic més jove. Considera que gràcies a això les vendes s’han recuperat bastant.

El número més venut

Pel que fa als números més venuts, aquest any, ha triomfat el “20” amb l’esperança “que aquest any porti alguna mena de sort”, segons diu Montalvo.