En aquest establiment la voràgine del Black Friday ha mudat al color verd i han celebrat el Green Friday. Aquí aposten per un consum responsable i aquest ha estat un gest més per aconseguir-ho. ALFRED CAPDEVILA, responsable de René "Nosaltres el que fem és cerca de productes que siguin de consum responsable, com l'eficiència energètica, que siguin articles de llarga durabilitat, que no tinguin obsolescència programada, o simplement que respectin el medi ambient o els drets socials de les persones que hi treballen." Una altra manera de fer un consum responsable és allargar la vida útil dels aparells, reparant-los, sempre que sigui possible. I això és el que fan en aquest taller. Un espai on els veïns poden dur els electrodomèstics avariats i els arreglen gratuïtament. DVDs i ventiladors com aquest són els productes estrella. MARC FERNÁNDEZ, responsable de l'Espai Sostenible "Canviant només una peça com és el condensador, farem que funcioni al 100% i que duri en comptes d'un any, que és el que li ha durat a la propietària, li podrà durar de tres a cinc, o fins i tot, més anys." Aquest taller és una iniciativa de la Fundació Feniss que treballa per divulgar i combatre l'obsolescència programada. Una pràctica que, diuen, cada vegada està més estesa i que permet als fabricants escurçar la vida útil dels productes per vendre'n més. Per això han creat el segell Issop. BENITO MUROS, president de la Fundació Feniss "Lo otorgamos a las empresas que fabriquen con la máxima durabilidad que permita la tecnologia, sin acortar la vida útil, que sean reparables y actualizables, que fabriquen de forma local, que no tengan cuentas en paraisos fiscales, etc." De moment, 14 empreses tenen aquesta etiqueta de qualitat, i n'hi ha prop de 150 en estudi.

René és una botiga d’electrodomèstics amb una filosofia que va més enllà de vendre aparells, i que aposta per un compromís amb l’entorn i la salut dels clients. Es tracta d’un negoci familiar, ubicat des de 1946 al passeig de Lluís Companys, i que des de 2009 ha fet una aposta per comercialitzar productes de consum responsable.

El responsable de l’establiment, Alfred Capdevila, que és la segona generació al capdavant d’aquest espai, explica com posen en pràctica aquest compromís. “El que fem és comercialitzar productes que siguin de consum responsable“, això vol dir que segueixen criteris d’eficiència energètica, llarga durabilitat o que respectin el medi ambient i els drets socials de les persones que hi treballen.

Enguany davant la “voràgine consumista”, en paraules del mateix Capdevila, han decidit celebrar el Green Friday, que aposta per fer una compra més racional, meditada i responsable.

Contra l’obsolescència programada

Una altra manera de fer un consum responsable és allargar la vida útil dels aparells, reparant-los, sempre que sigui possible. I això és el que fan a l’Espai Sostenible de la Fundació Feniss. Un espai on els veïns poden dur els electrodomèstics avariats i els arreglen gratuïtament, i a més a més, poden aprendre a reparar-los ells mateixos a través de tallers.

El taller és una iniciativa de la Fundació Feniss, que treballa per combatre l’obsolescència programada. Una pràctica que, diuen, cada vegada està més estesa i que permet als fabricants escurçar la vida útil dels productes per vendre’n més. Per això han creat el segell Issop, que reconeix les marques que es comprometen a fer que els productes no tinguin data de caducitat premeditada.