JAUME COLOMER, pessebrista: "Encara no es pot dir res. Tot dependrà d'aquests dies saltejats que hi ha festa. Aquests són els que donen la pauta. Primer va ser l'euro i després la crisi del 2007. Hi va haver una baixada tremenda i no s'ha recuperat encara. Aquí ve gent de tot Catalunya. Hi ha gent que vénen expressament a la Fira de Santa Llúcia a comprar o a mirar. Als nens els hi fa molta gràcia i hi ha pares que ens expliquen que ells havien vingut quan eren petits a comprar i ara porten els fills".

Fa 230 anys que la Fira de Santa Llúcia s’instal·la a l’entorn de la Catedral. Fidel a la tradició, gairebé la meitat de les parades són de figures i pessebre. Se n’hi poden trobar de clàssics i de moderns i de materials diversos, com el fang, la ceràmica o el plàstic.

El verd també té gran protagonisme, amb prop de 100 parades d’arbres de Nadal, branques, molsa, flors de Pasqua o vesc. No hi falten les parades de guarniments per als arbres i per a la casa ni tampoc nombrosos artesans que ofereixen des de peces de roba fins a joieria.

La fira, la més antiga de Catalunya de productes nadalencs, completa des de fa anys l’oferta amb un programa d’activitats per a totes les edats. Una de les més esperades pels petits és el tió gegant que s’instal·la al pla de la Catedral fins al 18 de desembre. Un dia abans, el 17 de desembre, es farà la 23a Diada de les Tradicions i Costums Nadalencs a Catalunya, amb balls populars, titelles, la cercavila de la Carassa de Nadal i el lliurament del guardó al Firaire d’Honor, que aquest any rebrà la periodista i escriptora Patricia Gabancho.