Narcís Serra va ocupar el càrrec de president de Caixa Catalunya entre el 2005 i el 2010. Ha assegurat avui, a la compareixença que ha fet al Parlament, que “mai no vaig estar pressionat per fer política amb les gestions de la caixa. Pot haver existit a molts punts d’Espanya, però a Catalunya aquest tema crec que no es va donar”.

També ha assegurat que com a president no tenia funcions “executives” a l’entitat financera i ha evitat xifrar el grau de responsabilitat de l’exdirector general de Caixa Catalunya, Josep Maria Loza, o de l’expresident de CatalunyaCaixa Adolf Todó en la situació actual de l’entitat, que és a mans de l’Estat. Todó va comparèixer al Parlament el passat dilluns vuit de juliol.

Serra ha apuntat que “una crisi com l’actual no pot ser responsabilitat d’una sola persona, ni de dos, ni de deu, sinó d’un sistema que ha fallat“. Ha instat el Parlament a utilitzar la comissió d’investigació sobre les possibles responsabilitats derivades de l’actuació de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors per pensar polítiques que evitin que torni a passar en un futur.

També ha explicat que fou partidari del canvi d’equip directiu de l’entitat durant el mandat de Josep Maria Loza. Apunta que Caixa Catalunya tenia gairebé tot el crèdit destinat al negoci immobiliari i que la crisi econòmica i l’atur en va desencadenar el declivi. “Es tindrien que haver pres més precaucions, però el paper de les caixes d’estalvi per donar accés a l’habitatge de les famílies és important. Les trobarem a faltar“, ha assenyalat Serra.

Serra ha defensat la gestió feta per Adolf Todó a l’entitat, així com la  retribució que va rebre, que estava “en la mitjana del sector” financer espanyol i era de 800.000 euros. En canvi, la retribució de Lorza, de 10,7 milions d’euros, manifesta que li semblava excessiva. Ha reconegut que aquestes retribucions en el sector financer  “no eren proporcionades al país, a les necessitats de l’economia i al que venia en el futur, però era el que havia”.