MIQUEL SAMPER, president del Consell de l'Advocacia Catalana "Hom podria pensar que justament ara que molta gent té dificultats per arribar a finals de mes o menjar de forma digne, doncs això podria justificar un augment dels delictes contra la propietat privada. No ha estat així"

L’àmbit civil és on més s’ha notat l’efecte de la crisi. L’any passat, només a Barcelona, 13.270 persones van demanar el servei de justícia gratuïta. La majoria, per intentar aturar els procediments d’execució hipotecària. És un 69,2% més que el 2008, quan va esclatar la bombolla immobiliària. Els judicis per reclamar el pagament del lloguer o de petits deutes també s’han disparat un 80% en els últims quatre anys.  Davant d’aquesta situació, des del Consell de Col·legis d’Advocats proposen apostar per la mediació, una alternativa ràpida i barata. Calculen que el 60% dels casos es podria resoldre sense necessitat d’arribar a judici.

Un altre dels àmbits que més feina dóna als advocats del torn d’ofici són les separacions i divorcis. Sobretot, per renegociar les clàusules amb l’exparella, un tipus de procediment que a Catalunya ha pujat prop d’un 90%.  L’altra cara de la moneda són els procediments penals, que cauen a Barcelona un 4,3% entre 2008 i 2012. Segons el president del Consell de Col·legis d’Advocats, això demostra que tot i la crisi, no hi ha hagut un augment fort dels delictes contra la propietat.