Multes de fins a 750 euros per als floristes de la Rambla que venguin "souvenirs". Han començat a arribar aquesta mateixa tarda. En total, se n'han posat per un valor de 10.000 euros. Els paradistes sabien que hi hauria inspeccions, però no s'esperaven que les sancions arribessin tan de pressa. JOSÉ MOYA, president dels floristes de la Rambla "Se'ns ha tractat com a manters perquè a les notificació de l'expedient surt que si no ho retirem vindran a decomissar-ho. Jo em remeto al que diu la senyora Mercè Homs, que és que estan obertes les negociacions i com ella mateixa ha vingut avui a la Rambla a dir-me com ha sortit aquest migdia, que les negociacions segueixen obertes i que ens citarà la setmana que ve, paral·lelament a aquesta situació s'estan aplicant sancions, que era el que ella va dir que no passaria." Veient el zel alhora de fer complir la normativa, aquesta tarda els floristes han decidit retirar tot el material. Els paradistes han canviat els 'souvenirs' per unes esqueles en què alerten de la possible mort d'aquestes parades, a més han començat a recollir signatures. Alguns turistes ja els han donat suport. La majoria de les floristeries asseguren que vendre records és l'única manera de subsistir. Hi ha, però, qui celebra la iniciativa de l'Ajuntament. CAROLINA PAYÉS, florista "Estem totalment en contra del 'souvenir' i m'agradaria que a la Rambla acabessin havent-hi menys parades, però que totes siguin de flors." Sigui com sigui, totes les parts reconeixen que aquesta tensió no fa més que perjudicar-los i que el millor per a tots serà arribar a un acord al més aviat possible.

Els comerciants consideren que les parades no poden subsistir sense la venda de “souvenirs” i esperen que l’Ajuntament s’avingui a negociar. Com que els floristes no poden pagar les multes econòmiques, que suposen una sanció de 750 euros diaris, la majoria ja han avisat que no posaran a la venda més “souvenirs”. De fet, entre les 13 parades, han rebut multes per un valor proper als 10.000 euros. Els floristes han explicat a BTV que no han donat mai per trencades les negociacions amb el consistori, i tot apunta que la setmana vinent podrien continuar.

L’ordenança del consistori, amb la qual es regeixen els floristes de la rambla de Sant Josep, només autoritza “la venda de plantes i flors al detall”. Per això, la venda d’imants de baix cost, per exemple, no és acceptada. El consistori va decidir impulsar una línia de productes amb marca pròpia “i de qualitat”, i permetre la venda de records de disseny elaborats per l’Escola Massana. No obstant això, els floristes no s’hi van avenir perquè volen continuar venent “souvenirs” barats.

Els comerciants afirmen que el públic de la Rambla ha canviat i, actualment, són majoritàriament turistes que no estan disposats a comprar flors. Per això, afirmen que la venda de productes de regal a baix preu representa més del 60% del volum comercial. Respecte a la venda de productes exclusius, els floristes proposen oferir el 20% de l’espai per vendre “souvenirs” elaborats per la Massana. L’objectiu, afirmen, és subsistir com a floristes i, així, salvar el comerç tradicional.