El resguard de les mateixes inspeccions és clar: aquest és un avís previ a la sanció. Una notificació que no ha agradat gens a la majoria de paradistes i així ho han fet saber a la regidora Mercè Homs, que aquest matí s'ha acostat a parlar amb alguns dels floristes. JOSE MOYA, president dels floristes de la Rambla "No es pot negociar en els mateixes condicions si paral·lelament s'estan aplicant sancions." Un pols que, per la seva banda, també mantenen la majoria de floristes. "Malgrat les inspeccions previstes a partir d'avui, que s'han acabat fent efectives, 13 de les 16 parades de floristes han continuat venent souvenirs." Els que ho han fet asseguren que és l'única manera de subsistir i confien que el consistori no acabarà fent efectives les sancions ja que pensen que el millor per a tots és arribar a un acord. JOSE GONZÁLEZ, florista "Farem tot el possible per mantenir-ho perquè és la solució que hem trobat per continuar comprant flors." No tots s'han resistit a la normativa. En aquesta parada, per exemple, no hi queda ni un sol "souvenir" a la vista. CARME ROMERO, florista "Jo he retirat el què tenia, jo confiava que arribaríem a un acord amb l'Ajuntament, de fet no em sembla que el projecte que ens presentava l'Ajuntament sigui dolent i la via agafada ara és complicada, a mi no m'agrada, no voldria haver arribat fins aquí." Quin no ha venut mai records és aquesta florista que, de fet, celebra la iniciativa de l'Ajuntament de no permetre-hi la venda d'aquest producte. CAROLINA PAYÉS, florista "Estem totalment en contra del souvenir i m'agradaria que si a la Rambla acabessin havent menys parades però que totes siguin de flors." Sigui com sigui, totes les parts reconeixen que aquesta tensió no fa més que perjudicar-los i que el millor per a tots serà arribar a un acord al més aviat possible.

Els floristes de la Rambla de Sant Josep depenen de l’Institut Municipal de Mercats i es regeixen per l’Ordenança general de mercats de 1967. La normativa estableix que només s’hi autoritza “la venda de plantes i flors al detall”. Aquest dimarts ja s’han fet inspeccions, que podrien comportar les primeres multes. Tot i això, en 13 de les 16 parades del passeig han continuat venent souvenirs. El paradistes diuen que se senten coaccionats per les sancions.

Tot i que la normativa es manté des de fa dècades, el perfil dels passejants de la Rambla ha canviat. Per això, els petits “souvenirs” de preus bastant econòmics s’hi han incorporat al costat dels rams de flors. L’Ajuntament va decidir restringir aquesta oferta i permetre només la venda de records de disseny elaborats per l’Escola Massana i sota una marca pròpia en aquest punt emblemàtic de la ciutat. Els floristes, però, consideren que els preus d’aquests productes no s’adeqüen al poder adquisitiu dels turistes que visiten la Rambla. Per això, van proposar al consistori destinar el 20% de la parada a objectes destinats al turisme i que els records que ja venen i els que proposa el govern municipal comparteixin espai. Els paradistes asseguren que l’Ajuntament s’hi ha negat.