L’escorxador es va instal·lar a Mercabarna l’any 1979. Hi va aterrar procedent de l’antic escorxador del Parc de Joan Miró de Barcelona, i des d’aleshores, segons Mercabarna, sempre ha estat deficitari, fins al punt que, segons el mercat majorista, en els últims 10 anys ha generat pèrdues per valor de 22 milions d’euros.
Mercabarna defensa que des de 2015 se n’ha intentat augmentar el volum de negoci i recorda que ningú es va presentar al concurs que va fer l’any 2017 per adjudicar-ne la gestió. Ara, a més, l’Agència de Salut Pública de Barcelona havia exigit una remodelació íntegra de l’edifici i la maquinària que costaria 11 milions d’euros. Tot plegat ha acabat amb la decisió de tancar-lo.
Utilitzar altres escorxadors
La clausura, que ha estat aprovada per unanimitat al Consell d’Administració de Mercabarna, no es farà de manera immediata. Es tancarà a finals de setembre, quan finalitzarà el contracte de l’empresa que ofereix el servei de matança: Condialmentserveis SL. Amb un volum de sacrificis de 22.000 tones anuals (entre vedella, xai, cabrit i cavall) les instal·lacions donen servei a dues empreses càrnies del polígon alimentari, unes empreses que, segons la direcció del mercat, podran acudir a altres escorxadors situats a Sabadell, Castellbisbal, Sant Cugat o Guissona, per exemple.
Futur incert per a una vuitantena de treballadors
A l’escorxador hi treballen una vuitantena de persones amb qui Mercabarna es compromet a dialogar per ajudar-los a abordar el seu futur laboral. I pel que fa a l’espai, el Consell d’Administració encara no ha decidit quines activitats es duran a terme a la parcel·la de 27.362 m² que quedarà lliure.
Sí que ha apuntat, però, que Mercabarna necessita incorporar empreses que portin més valor afegit al producte. I en aquest sentit fa referència a empreses de comerç en línia, especialistes en proximitat o en productes ecològics. Ara bé, tampoc es descarta la possibilitat que s’hi pugui construir un escorxador privat.