Els organitzadors del Gran Recapte 2018 del Banc dels Aliments ja n’han fet el primer balanç: estimen que han recollit 4.500 tones de menjar, una xifra similar a la de l’any passat. Es basen en les banyeres de cartró que ja han arribat a la Zona Franca, on els voluntaris treballen per classificar els aliments recollits entre divendres i dissabte.

Aquesta n’és la desena edició, amb 2.800 punts de recollida i, de moment, les sensacions són positives. El cap de logística de la fundació, Oriol Dolader, calcula que al llarg d’aquest dissabte podran classificar entre 600 i 800 banyeres.

El consorci de la Zona Franca ha cedit una nau a la fundació perquè els voluntaris puguin fer les tasques de classificació i que dilluns ja es pugui repartir el material a les entitats. S’envia en capses d’entre vuit i dotze quilos perquè les associacions puguin distribuir els aliments individualment o una família sencera.

Una feina possible gràcies als voluntaris

És una de les iniciatives més importants del Banc dels Aliments i tothom qui ho vulgui pot donar aliments i ajudar les persones en situació de vulnerabilitat. Enguany hi ha 2.800 punts de recollida distribuïts per tot Catalunya i ha tingut efecte la crida feta aquesta setmana per aconseguir els voluntaris necessaris.

El Banc dels Aliments s’havia fixat arribar als 27.500 i, segons apunta l’entitat, les inscripcions s’han accelerat aquests últims dies. De fet, hi ha hagut més d’una interpel·lació a la solidaritat els últims dos mesos: l’entitat va demanar voluntaris a principis i mitjan octubre i també al novembre, ara fa gairebé dues setmanes. A Barcelona hi ha 6.983 voluntaris repartits en 648 punts de recollida.

El tret de sortida oficial d’aquesta desena edició s’ha fet a primera hora d’aquest divendres al Mercat de Sant Antoni i hi han participat els màxims responsables del Banc dels Aliments, acompanyats pel regidor de Turisme, Comerç i Mercats, Agustí Colom. Segons Lluís Fatjó-Vilas, director del Banc dels Aliments de Barcelona, el Gran Recapte és necessari perquè “encara que hi hagi símptomes de recuperació econòmica, la pobresa encara existeix i s’ha cronificat“. Colom, de la seva banda, ha fet una crida a “treballar conjuntament” per combatre aquesta xacra.

Ara mateix, el Banc dels Aliments atén 200.000 persones arreu de Catalunya, una xifra inferior a la dels últims anys, però tot i això, l’entitat alerta que no es pot abaixar la guàrdia perquè “encara són centenars de milers les persones que no poden accedir a una dieta suficient, segura i saludable”. De fet, el Gran Recapte és una de les accions cabdals per a l’entitat, perquè suposa recaptar el 25 % de les donacions anuals que recullen.

Novetats del Gran Recapte 2018

Per primera vegada, no és indispensable traslladar-se físicament a un supermercat per contribuir en el Gran Recapte. El Banc dels Aliments ha activat la possibilitat de fer donacions per internet. S’hi pot contribuir de dues maneres: o bé donant diners o bé comprant a través d’alguns webs de supermercats i decidir donar la compra al Gran Recapte. Aquesta segona opció està pensada sobretot per als ciutadans que fan les compres en línia.

No és l’únic canvi incorporat en el Gran Recapte: per primera vegada, se substitueixen les 250.000 bosses de plàstic que s’utilitzaven per 80.000 bosses de teixit reutilitzables i reciclables. Això sí, es demana als usuaris que les retornin un cop hagin fet la donació, perquè aquestes bosses s’utilitzaran de nou, les dues properes edicions del Gran Recapte.