Escalfar la casa amb llum o gas aquest hivern serà un luxe car de pagar. El rebut de la llum s’ha apujat aquest setembre per sisena vegada consecutiva i ja s’ha convertit en la tercera factura més cara de la història. Segons dades de Facua si comparem factures amb les de fa 15 anys avui paguem de mitjana prop d’un 86 % més que l’any 2003. El gas natural serà aquest hivern un 15 % més car que el del 2017.

L’organització en defensa dels consumidors, Facua, reclama mesures urgents al Govern espanyol: “Una primera mesura hauria de ser fixar limitacions de preus per a la tarifa regulada”, explica Gerard Hernández, portaveu de Facua Catalunya. L’entitat també considera que la càrrega fiscal és excessiva “tenint en compte que són serveis essencials per a una vida digna” i per això reclamen que no s’apliqui l’IVA del 21 % sinó el tipus super reduït del 4 %.

Facilitar l’accés al bo social i factures més intel·ligibles

L’Aliança Contra la Pobresa Energètica denuncia també que l’estat espanyol és “el tercer país de la Unió Europea on més ha pujat la llum” i que l’actual bo social deixa moltes famílies fora. De fet Maria Campuzano reclama que se n’agilitzi i faciliti la tramitació perquè dels 2,4 milions de beneficiaris de l’antic bo, només 700.000 persones l’han renovat.

Entitats i consumidors coincideixen a assenyalar que la factura és molt complicada d’interpretar i demanen a les companyies que informin millor de quines són les tarifes i potències més adequades a contractar. Per mirar de frenar aquest augment i alhora millorar la protecció dels clients el Govern espanyol prepara un paquet de mesures. Molt probablement s’aprovaran al Consell de Ministres d’aquest divendres, 5 d’octubre.

D’una banda es vol rebaixar al mínim l’impost a la generació elèctrica. També es vol ampliar el bo social de la llum per protegir més clients i crear un nou bo específic per a la calefacció. I entre les mesures per millorar la transparència hi ha la d’obligar a les comercialitzadores a oferir als clients simulacions del que es podrien estalviar passant-se a tarifes de discriminació horària.