Les cooperatives que treballen en la construcció de cohabitatges a la ciutat s’han trobat aquest dissabte per compartir experiències i mostrar els seus projectes als veïns. El cohabitatge és un model alternatiu de promoció i tinença d’habitatge de preu assequible. L’Ajuntament cedeix solars de titularitat municipal a cooperatives d’habitatge perquè aquestes hi puguin edificar amb l’objectui de fomentar la vida i gestió comunitàries.

L’activitat d’aquest dissabte s’ha celebrat al carrer d’Espronceda, just davant d’un dels solars on s’aixecarà un edifici de cohabitatge. Les cooperatives han exposat els seus projectes amb plafons i també han organitzat un debat públic amb el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner.

A l’acte també hi ha assistit el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello. Ha destacat l’aposta del govern municipal per garantir la construcció d’habitatges a preu assequible i combatre l’economia especulativa.

“Volem que aquesta forma de fer economia, de ser ciutat, sigui contagiosa i esdevingui majoritària. Volem que aquests petits jardins que estem construint s’acabin convertint en un gran bosc.”

Sis projectes de cohabitatge a la ciutat

El novembre del 2016 el consistori va treure a concurs públic set solars per impulsar la construcció de pisos per part de cooperatives. Sis mesos més tard, es van conèixer els projectes guanyadors dels solars per edificar habitatge cooperatiu.

Actualment hi ha en marxa sis projectes:

  • carrer de la Princesa, 49
  • carrer de la Constitució, 83
  • carrer d’Ulldecona, 26-28
  • carrer del Pla dels Cirerers, 2-4
  • carrer d’Espronceda, 131-135
  • passeig de Joan de Borbó, 11

Cohabitatge a Barcelona

Tots estan distribuïts als districtes de Ciutat Vella, Sants Montjuïc, Nou Barris i Sant Martí. Un dels edificis que ja estan gairebé enllestits és el de carrer de la Princesa, format per cinc habitatges. A principis d’agost els veïns ja van poder entrar a les seves noves llars, tot i que encara queda pendent posar en marxa l’ascensor. En aquest cas l’Ajuntament no ha cedit un solar, sinó un edifici en desús i en mal estat originari del segle XIX. La cooperativa Sostre Cívic ha estat l’encarregada de remodelar-lo. Els treballs han permès crear un edifici modernitzat, accessible i amb alta qualificació energètica.

Tot i les obres, s’han respectat alguns elements singulars de l’època, com els paviments hidràulics originals, les bigues que havien quedat amagades o els mosaics que es troben al terra d’algunes plantes de la finca.

El cohabitatge, una forma de vida comunitària

Un dels pilars fonamentals del cohabitatge és la seva aposta per la vida comunitària. “Per mi és una experiència nova i m’agrada molt saber que hi ha algú més a l’edifici, que no és un desconegut, que si et passa alguna cosa pots acudir-hi i compartir experiències”, assegura l’Eira Melé, sòcia de Sostre Cívic.

De fet, l’edifici del carrer de la Princesa té un espai comunitari a la segona planta. Està dedicat a l’oci. Previsiblement es farà una petita biblioteca on poder gaudir de la lectura. Fins ara, l’espai serveix de punt de trobada amb els veïns.