L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reconegut que des de principis d’any s’ha produït un increment de les notificacions de promotors privats per edificar a la ciutat. Aquestes peticions s’han fet entre juny i setembre, coincidint amb la tramitació de la mesura que obliga els promotors a destinar un 30 % de les noves edificacions a habitatge sostenible. Segons dades facilitades per l’Ajuntament, durant els nou primers mesos del 2017 es van demanar 206 sol·licituds de certificats d’aprofitament urbanístics (els que donen permís per edificar i que tenen una validesa de sis mesos), mentre que durant el mateix període d’aquest any les peticions gairebé s’han multiplicat per tres i arriben a 591.
En una entrevista a la Cadena SER, Colau ha explicat que això no vol dir que aquestes sol·licituds s’acabin transformant en una llicència definitiva d’obres, i ha tret importància a les dificultat que pot trobar la norma municipal per poder-se aplicar. L’alcaldessa assegura que aquesta mesura ja funciona en altres ciutats com Londres o París, i que a Barcelona “ha arribat per quedar-se”. De fet, Colau ha culpat els grups de l’oposició de l’allau de peticions que s’ha produït per no haver acceptat la moratòria que proposava el govern municipal fins a l’entrada en vigor de la mesura. L’alcaldessa assegura que els serveis jurídics han fet informes que garanteixen la viabilitat de la mesura tant jurídica com econòmicament. Es tracta, segons Colau, de corresponsabilitzar-ne el sector privat i de limitar els interessos dels especuladors que volen fer negoci a la ciutat.
Cs i PSC critiquen la gestió municipal
Esquerra i el PSC són els dos partits que van votar en contra de la moratòria que proposava el govern municipal de no permetre entrar peticions de llicències d’obres fins que la mesura estigués aprovada per evitar l’efecte crida durant la tramitació. Des del PSC, però, Jaume Collboni considera que no els poden culpar d’una mesura que arriba tard i que ja es podria haver aplicat durant el primer any de mandat. També la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, creu que aquesta situació s’hauria pogut evitar si, prèviament, s’hagués dialogat amb els promotors per destinar una part de les construccions a objectius socials. “És una bona mesura però mal plantejada”, ha dit Mejías. També la CUP s’ha sumat a les crítiques, assegurant que aquesta situació era previsible i que ells mateixos ja en van alertar durant l’últim plenari.
L’allau de peticions per construir a Barcelona pot continuar els propers mesos. De fet, un cop aprovada per l’Ajuntament la mesura ha de rebre el vistiplau de la Generalitat. La subcomissió catalana d’Urbanisme té temps fins al febrer per prendre una decisió.