El Consell de Ministres ha detallat el decret llei de regularització d’horaris comercials, que modificarà substancialment el model de comerç a l’Estat espanyol. Així per exemple, els establiments amb una superfície inferior als 300 metres quadrats tindran la plena liberalització horària. Aquesta mesura ja estava recollida en la Llei d’horaris comercials, tot i que les comunitats autònomes tenien la facultat de limitar la llibertat total a les botigues de menys de 150 metres quadrats. Amb el nou decret llei, el govern central anul·la aquesta facultat. Els dies laborables, els comerços podran obrir de 72 a 90 hores setmanals.

De 12 a 16 festius l’any

La normativa actual fixa en 12 el nombre de festius comercials a l’any, tot i que les comunitats autònomes poden limitar l’obertura a un mínim de vuit festius comercials. El ministre d’Economia, Luís de Guindos, ha explicar que els festius comercials passaran de 12 a 16 l’any, tot i que les comunitats podran fixar-ne un mínim de 10.

El govern central es manté en la idea de crear àrees de gran afluència turística en 14 grans ciutats de l’estat, on hi hauria total llibertat d’obertures comercials. L’anunci d’aquesta mesura va aixecar fortes crítiques de la Generalitat i els comerciants catalans, que acusen l’executiu d’invasió competencial i de voler dinamitar el model comercial català.

Demanen que la Generalitat ho recorri

Els comerciants catalans han demanat que la Generalitat de Catalunya recorri al Tribunal Constitucional el decret llei de liberalització d’horaris comercials, tal com es va comprometre a fer en la reunió que van mantenir fa uns dies a Barcelona. El president de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, ha dit a BTV que el govern català ha de defensar el model comercial de país i ha de fer valer les seves competències en matèria de comerç. Fraile s’ha mostrat contrari a liberalitzar el període de rebaixes: “És una mala idea, serà un greuge per als comerciants i els consumidors, i a més s’acaben les rebaixes tal com les coneixem”.

Fraile diu que l’Estat trepitja competències catalanes, i que la liberalització d’horaris comercials no comportarà una reactivació del consum ni un increment de la facturació, sinó que beneficia les grans multinacionals. El president de la Confederació de Comerç de Catalunya no entén la raó de les mesures, “que no són un requeriment de Brussel·les ni hi ha cap país europeu amb una normativa similar a la que s’ha aprovat.”