Imatge d'unitat dels diferents agents del sector del comerç. En el manifest que han entregat a la presidenta del Parlament, remarquen que el model que vol posar en marxa el govern espanyol, lluny de crear ocupació, destruirà milers de llocs de treball al comerç de proximitat. Patronal i sindicats recorden que els horaris actuals ja són els més amplis d'Europa i critiquen que amb la nova proposta seria impossible conciliar la vida laboral amb la personal. ÀLEX GOÑI, president de PIMEC Els comerciants creuen que l'executiu central hauria de fer un pas enrere en la seva intenció de modificar la normativa. MIGUEL ÁNGEL FRAILE, president Confederació de Comerç de Catalunya Però no totes les veus són discordants a la liberalització horària dels comerços. El Gremi d'Hotelers defensa que les botigues puguin obrir els diumenges i els festius, com passa a la resta de capitals europees. JORDI CLOS, president del gremi d'hotelers I aposta, per exemple, per ampliar els horaris començant pel Passeig de Gràcia, un dels principals eixos turístics de la ciutat.

El manifest destaca que els horaris comercials catalans “ja són dels més extensos d’Europa” i que no es pot dir que l’ampliació beneficiarà l’activitat turística. Els comerciants creuen que el consum i la renda familiar no augmentaran a causa de l’ampliació dels horaris comercials i tampoc no generarà més llocs de treball.

Un model “no català”

El secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile, ha dit que el manifest és una reacció per evitar l’imposició d’un sistema “que no és el català” i que perjudica el sistema d’horaris i les relacions laborals. Fraile diu que el sector disposa de mesures legals per defensar el model comercial actual.

Per la seva banda, el president de la Confederació de Comerç de Catalunya, Pere Llorens, diu que darrere la normativa hi ha la intenció del govern central de fer perdre competències a la Generalitat. El mateix argument ha fet servir el president de Pimec Comerç, Àlex Goñi, que ha dit que es vol modificar un model d’èxit trepitjant les competències del govern català en matèria de comerç i turisme. Goñi ha amenaçat amb accions més contundents: “Els comerciants, units, som molt forts i molt potents”, ha dit.

Els sindicats han dit que el nou model trencaria l’equilibri entre el petit i el gran comerç, i que això comportaria dificultats de conciliació entre la vida laboral i la familiar.