Els ajuntaments i les entitats locals han rebut amb preocupació la reforma de les administracions locals. La primera reacció de l'alcalde de Barcelona ha arribat des de la Xina, on es troba de viatge institucional. Ha assegurat que mesures com la pujada de l'IVA, lluny d'estalviar, augmenten considerablement la despesa municipal. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "L'altre dia calculàvem què podria suposar el total a l'Ajuntament de Barcelona i dèiem que això ens podria costar 42 milions d'euros. Se'ls cobra i els tindrà de més el senyor Montoro, però que no els tenim nosaltres." Trias ha afegit que no pensa cedir cap competència de l'Ajuntament. I és que una de les mesures anunciades és la retallada de les atribucions dels municipis, a la vegada que es reforçarà el paper de les diputacions provincials. Per això el president del Govern espanyol ha dit literalment que hi haurà una reducció dràstica, i fins i tot eliminació, de les empreses públiques municipals. Així es vol posar fi, ha apuntat, a duplicitats en les administracions. Però des de les dues entitats que agrupen els municipis de Catalunya creuen que es pot tractar del final d'algunes prestacions que fins ara oferien els ajuntaments. MANEL BUSTOS, president de la Federació de Municipis de Catalunya "Si es trasllada a administracions que són a distàncies de la realitat de cada dia, el que serà és un increment del cost. Si no és que vulguin, d'amagat, eliminar aquests serveis, que és el que intuïm que pot ser." MIQUEL BUCH, president de l'Associació Catalana de Municipis "Han decidit perquè sí, en el més feble de tots, mutilar-lo, retallar-lo, i que volen fer veure a tothom que la culpa és dels ajuntaments, quan realment no és així." Una altra mesura que no ha agradat al món local és la reducció del nombre de regidors al voltant d'un 30%. Apunten que pot comportar una manca de pluralitat als ajuntaments. D'altra banda, el Govern espanyol ha anunciat que a partir d'ara serà l'Estat qui fixarà els sous dels alcaldes i els regidors, i ho farà segons les característiques de cada municipi.

Per posar un exemple, l’alcade ha explicat que només el servei de neteja de la ciutat, que fan empreses que subcontracta l’Ajuntament de Barcelona, costarà vuit milions d’euros més a l’any per la pujada de l’IVA. Trias ha criticat que acabaran sent els ajuntaments els que enviaran els diners cap a Madrid amb la pujada d’aquest impost.

Amb casos com aquest s’hi trobaran tots els ajuntaments del país. De fet, témen que desapareguin serveis que fins ara gestionaven empreses municipals, i que Rajoy ha anunciat que passaran a mans de les diputacions provincials. En aquest sentit, s’hi ha pronunciat el president de la Federació de Municipis de Catalunya, Manuel Bustos, ha advertit que es podria tractar d’una maniobra per eliminar prestacions. També ha afegit que si s’allunya la gestió dels municipis pot suposar un increment de la despesa, enlloc d’un estalvi. A més ha criticat fortament una altra mesura: la que preveu retallar el nombre de regidors un 30%. Considera que tenint en compte la diversitat de partits polítics a Catalunya, “afectarà directament a la diversitat ideològica en l’espai de representació més directe dels ciutadans, els ajuntaments”.

Per la seva part, el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, ha retret que l’executiu espanyol imposi als consistoris “mesures que ells mateixos no s’han aplicat”.

Una altra mesura aprovada és que d’ara en endavant els sous dels alcaldes i regidors els fixarà l’Estat en funció de les característiques dels municipis, i seguiran un barem que elaborarà el mateix Govern central. D’aquesta manera deixen de ser els mateixos municipis els que decidiran els sous. Amb aquestes mesures, Mariano Rajoy es vol estalviar 3.500 milions d’euros.