L’estudi “Quantificació econòmica del treball domèstic i de la cura de persones no remunerat a Catalunya” posa de relleu que la realització de tasques domèstiques i familiars continua recaient sobre les dones majoritàriament. Principalment, s’ocupen dels àpats, la neteja, la cura de persones dependents i la compra mentre els homes assumeixen més tasques de jardineria i reparacions. El model tradicional es fa més palès en les famílies amb criatures de menys de 10 anys. Aquesta situació es dóna especialment en la franja d’edat que va dels 30 als 44 anys, és a dir, en el moment de més promoció professional.

Les dones dediquen una hora i 52 minuts més al dia a les tasques de la llar i la família que els homes. Per contra, dediquen una hora i dos minuts menys al treball remunerat. Amb aquestes dades a la mà, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa Maria Pitarch, afirma que l’escletxa salarial entre els dos gèneres està estretament lligada a un repartiment desigual de la feina domèstica i lamenta que “les dones encara hem de triar entre promocionar la carrera professional o quedar-nos a casa”.

La directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Barcelona, Carme Poveda, ha destacat que les dones tenen la jornada laboral més llarga perquè tot i estar ocupades amb una feina remunerada, s’ocupen de dos terceres parts de les feines de casa. Tot i això, en els últims vuit anys la dona ha disminuït en 20 minuts el temps dedicat i, per contra, els homes l’han incrementat en 23. Malgrat això, si segueix aquest ritme, la balança no estarà totalment equilibrada fins d’aquí a 40 anys.

Les dones cobren un 26 % menys que els homes

Els homes cobren, de mitjana, un sou de 27.477 euros a l’any mentre que les dones perceben uns 7.000 euros menys, 20.324 euros anuals, el que suposa la bretxa salarial més alta des del 2008. L’informe La situació de la desigualtat salarial a Catalunya entre homes i dones indica que la diferència de sous es produeix en tots els trams d’edat i nivells de formació, i assenyala, a més, que el guany per hora de les dones s’estanca a partir dels 35 anys. En les franges de sou més baixes la desigualtat supera el 42 %.

Pel que fa a les activitats, on es registra mes bretxa salarial és en els serveis de restauració, personal i venedors, a més de les finances i assegurances. La desigualtat augmenta també en les empreses privades respecte a les públiques i és major, també, en les que són més petites.