Pel que fa als sectors, els productes que han notat més la caiguda dels preus amb l’inici de l’any són el vestit i el calçat, que han baixat un 15,4 %. També han registrat una davallada, tot i que menor, del 2,2 %, l’oci i els productes culturals.  Per contra, han augmentat els preus de l’habitatge (2,5 %), el transport (1 %), l’alimentació (0,8 %) i les begudes alcohòliques (0,7 %), segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística.

El càlcul de l’IPC d’aquest mes de gener aplica per primera vegada una nova metodologia, que incorpora nous hàbits de consum en les avaluacions i té en compte serveis de consum de música i audiovisuals en directe, com Spotify  o Netflix, o les càpsules de cafè.

L’índex interanual, a l’alça

L’augment del cost de la factura elèctrica (7, 4 %) i la pujada del preu dels carburants (8 %) són els factors principals de l’augment de l’índex interanual a Catalunya fins al 3,1 %. Es tracta del registre més alt dels darrers quatre anys, des del mes de febrer del 2013, quan la inflació va arribar al 3,3 %.

Pel que fa a la província de Barcelona, els preus han baixat un 0,5 % aquest gener i han deixat una taxa d’inflació del 3 %.