El ple absolut es va repetir arreu dels locals de restauració situats al llarg dels cinc quilòmetres de la Via Lliure. Avui, però, els mateixos establiments han ofert una imatge ben diferent. La d'ahir va ser una jornada intensa i ens alguns casos, extenuant. JOAQUIM TURC, propietari de la Coctelera "Tot molt bé, però és una quantitat de gent inassumible, et quedes sense tasses, sense gots... no dones a l'abast amb els lavabos." RAFAEL MANCILLA, cambrer de Garden Pizzeria "Una pasada, una locura. Empezó a venir gente y más gente. Teniamos la sala llena, la terraza llena... Hicimos record de caja." Malgrat ser previsors, van esgotar existències i aquest matí han tingut feina a reomplir les neveres. En general la Diada ha estat un bon negoci per a la majoria de bars i restaurants. Fins i tot han notat l'impacte els establiments situats als carrers adjacents. És el cas d'aquest local de menjar ràpid on van fan pizzes, entrepans i kebabs. Ahir en una tarda van vendre fins a 120 quilos de carn. JASMIN UDDIN, cambrer "Normalmente hacemos 800 o 900 euros, pero ayer hicimos 3.000 euros, es una buena caja." També se n'han beneficiat altres comerços com els supermercats. KAMUL HASAN, dependent d'Alimentació Bisma II "Lo que más comprando la gente aguas y cervezas, bebidas, patatas... ese tipo de cosas." Altres, en canvi, no van apujar la persiana. OLGA LÓPEZ, Frankfurt Suasa "Celebrem la Diada, explotem altres dies, massa feina, moltes hores... no cal." Són l'excepció. La majoria de restauradors van aprofitar la multitudinària Via Lliure per treballar i omplir la caixa.

Després d’una jornada extenuant els bars i restaurants situats a l’entorn dels cinc quilòmetres del recorregut de la via han tornat a obrir amb la clientela normal. Alguns van acabar les existències i a primera hora ha estat necessari reposar bona part del menjar i la beguda.  La Diada ha estat un bon negoci que els ha permès batre rècords de facturació.

És el cas de la pizzeria Garden, situada al carrer de Pujades, a tocar d’on es va instal·lar el gran escenari. Aquest divendres van treballar fins a les dues de la matinada i van fer un ple absolut. “Vam omplir la caixa com mai”, ens explica un dels cambrers, Rafael Mancilla. De fet, amb previsió van fer les comandes el doble de grans, però tot i així van esgotar les existències. “Aquest matí he tingut feina a reomplir les neveres”.

El propietari del bar restaurant Cocteleria, situat a la Meridiana, confessa que no van donar l’abast. “És una quantitat de gent inassumible, et quedes sense tasses, sense gots…”

La gran marea blanca d’assistents va arribar fins i tot als locals de carrers adjacents. Per exemple al carrer de la Marina. El cambrer d’un bar de menjar ràpid on ofereixen pizzes, entrepans i kebabs, ha comptabilitzat els guanys que una sola tarda van triplicar la facturació diària habitual. “Normalment fem 800 o 900 euros, però ahir gairebé vam arribar als 3.000 euros. És una bona caixa!”, diu content el Jasmin Uddin. També es felicita per la tranquil·litat de la concentració i assegura que tothom es a comportar amb civisme.

No només bars i restaurants van fer negoci. També altres comerços oberts com xurreries o supermercats. “Sobretot ens van comprar begudes: aigua, cervesa i també patates” enumera el Kamul Hasan que treballa com a caixer a Alimentació Basan II.

Alguns restauradors van decidir fer festa i no treballar aquest divendres. És el cas del Frankfurt Suasa, que no va obrir perquè és un negoci familiar que viu sobretot de les oficines de la zona. “Celebrem la Diada explotem altres dies, massa feina, moltes hores… no cal”, ens confessa l’Olga López. Ells han estat l’excepció perquè la majoria de restauradors van aprofitar la multitudinària Via Lliure per fer negoci.

L’endemà de l’11 de setembre aquests establiments han tornat a la normalitat i també ho ha fet la Meridiana. Després de la fi de l’acte institucional de la Diada va començar el desmuntatge de l’escenari des d’on es van fer els parlaments. A primera hora del matí ja no en quedava ni rastre. El trànsit s’ha restablert i ha recuperat l’afluència d’un matí de dissabte.

La senyalització excepcional i les tanques, que encara no s’han retirat, són pràcticament les úniques restes de la mobilització. A primera hora del matí encara eren visibles alguns punters a terra, pocs, que el servei de neteja ha anat retirant. També s’han buidat papereres i contenidors que ahir estaven plens a vessar.

També llueixen encara les senyeres i estelades als balcons de la Meridiana. Una imatge que contrasta amb la presència de diversos estands de Societat Civil Catalana al llarg de l’avinguda. A la Diada no van ser-hi presents, però l’endemà han tornat per fer campanya en favor de la unitat d’Espanya.