La BBC ha estat un dels mitjans que han fet una cobertura de la Via Lliure des del carrer. Tom Burridge explica com la multitud es va apropiar de la Meridiana i destaca el vincle de la celebració amb les eleccions del 27 de setembre. Reprodueix la voluntat de proclamar la independència si així ho expressen les urnes i recull les paraules de José Manuel García-Margallo i la determinació de Madrid de no reconèixer una declaració unilateral.

Entre els diaris britànics, ‘The Guardian’ també informa des de Barcelona i dóna per bona la xifra d’un milió i mig d’assistents. L’article recull les paraules de Raül Romeva en les que el cap de llista de Junts pel Sí afirma que “és la campanya més important de les nostres vides”. ‘The Guardian’ va obrir també la cobertura als lectors, mitjançant una fotogaleria que ha recollit imatges de diferents moments de la Diada.

El francès ‘Le Monde’ esmenta els crits d’independència que es podien sentir a la manifestació, fa referència a l’origen de la Diada i recorda que Catalunya reclama des de 2012 un referèndum sobre el seu futur. Per la seva banda, l’enviat especial de Libération explica com els manifestants han desfilat en nom de la república catalana i com l’independentisme té via lliure.

A Alemanya, el ‘Berliner Zeitung’ mostra una imatge de la Via Lliure i l’explica com un pas més després de la consulta del 9-N. L’italià ‘El Corriere della Sera’ posa l’èmfasi en les imatges, amb una galeria que reuneix més d’una setantena de fotografies.

La Via Lliure, en portada

Més enllà de l’àmplia presència a les edicions digitals de mitjans d’arreu del món, la manifestació ha aconseguit estar present també en les portades impreses d’alguns rotatius. La més destacada és, probablement, la de la versió europea de ‘The New York Times’, en què es pot veure el punter gegant avançant per la Meridiana. El seu article inclou les declaracions d’Artur Mas en què afirma que “no demanem la Lluna, simplement demanem el que altres tenen”, i planteja els dubtes sobre la reacció de Brussel·les davant d’una possible declaració d’independència.

Però és l’escocès ‘The National’ qui reserva l’espai central de la seva portada a una gran fotografia de Barcelona. “Catalunya es dirigeix cap a la independència. La setmana vinent és el nostre torn” és el missatge que l’acompanya. Aquesta imatge també la trobem a la portada del ‘Jornal de Notícias’. El diari portuguès recull dades de participació i fa esment dels problemes de mobilitat de la manifestació.

Més enllà d’Europa

Tot i que amb menor intensitat que a Europa, diversos mitjans d’altres continents han dedicat espais a la Via Lliure. ‘Fox News‘ inclou diverses imatges i ressalta la coincidència de la Diada amb les eleccions del 27-S alhora que remarca el temps de 18 mesos com a possible termini per a declarar la independència. La influent ‘Al-Jazeera‘ explica com els catalans prenen els carrers de Barcelona, a dues setmanes per a les eleccions autonòmiques. Per la seva banda, el principal diari egipci, ‘Al-Ahram’, també inclou la informació en el seu digital parlant de la manifestació massiva i d’unes eleccions dirigides a trencar amb l’Estat espanyol.

Entre les capçaleres de l’Amèrica Llatina, l’argentí ‘Clarín’ publica l’article del seu corresponsal a Madrid. Juan Carlos Algañaraz qualifica la concentració de “molt colorida, familiar i pacífica” i exposa com pot fer canviar el resultat dels comicis el fet de basar-se en el nombre escons o bé en el de vots.

El portal australià ‘News’ diu que la demostració de força independentista arriba en un moment de fortes tensions en un país que s’està recuperant d’una forta recessió. L’article es pregunta si som davant la nova Escòcia i inclou un vídeo amb moltes imatges aèries de la Via Lliure.

Lectura espanyola

La Via Lliure ha estat tema central a la premsa espanyola, que ha destacat la demostració de força que suposa per a l’independentisme. La majoria de capçaleres ha coincidit a llegir-la en clau electoral i assenyalar en els seus titulars Artur Mas, malgrat que aquest no va estar present a l’acte. ‘El País’ assegura que la celebració de la Diada dóna impuls al fins ara president de la Generalitat i fa referència als esforços per captar l’atenció internacional. ‘El Mundo’ es pronuncia en els mateixos termes i descriu el desenvolupament de la celebració a la Meridiana. Per la seva banda, l’‘ABC‘ va més enllà i afirma que Mas va convertir l’11 de setembre en un acte de partit. Tots ells fan referència al ball de dades sobre el nombre d’assistents, però només ‘La Razón’ titula entorn d’aquesta qüestió i qualifica d'”enrarit” el clima de la jornada.