Fins a principis de 2016, veïns i comerciants no podran gaudir d'un Mercat de Sant Antoni remodelat. Són anys de retard el que acumulen les obres d'aquesta infraestructura, que van començar el 2010. El motiu: les troballes arqueològiques que han anat apareixent al subsòl i que han obligat a modificar el projecte. RAIMOND BLASI, president Institut Municipal de Mercats de Barcelona "Estava previst un subsòl a nivell comercial i d'aparcament que s'ha vist modificat amb el que havien de ser les dimensions. En un moment donat, vam patir pel possible perill que fes inviable aquest projecte." "Les excavacions arqueològiques es mantindran a la zona fins a finals d'any per catalogar les troballes i poder continuar amb les obres del mercat. Uns treballs que arrencaran de nou al gener." Juntament amb el retard del Mercat de Sant Antoni, destaca la situació de paràlisi del Mercat del Ninot. El gener de 2013, però, s'espera reactivar l'obra. Els que sí que estrenaran nova cara l'any vinent són quatre mercats: Sants, Provençals, la Guineueta i Encants. En canvi, els que tenen un futur més incert són les instal·lacions del Bon Pastor, la Vall d'Hebron i el Guinardó, que es mantenen en espera de resoldre el finançament. Segons el consistori, la inversió per acabar totes les reformes està garantida. "Efectivament, les circumstàncies econòmiques són les que són, però veïns, usuaris i els mateixos paradistes que a dia d'avui estan afectats per les obres en el seus mercats, podran comporvar com aquestes continuen i tiren endavant." Serà aleshores quan veïns i comerciants podran valorar si tot aquest procés ha valgut la pena.

Mercat de Sant Antoni

Les obres de remodelació d’aquest històric mercat van començar l’any 2010, però no estaran enllestides abans de 2016. La troballa al subsòl d’una part de la contraescarpa de l’antiga muralla de la ciutat ha obligat a endarrerir el calendari d’execució i també a modificar una mica el projecte: l’espai soterrani, destinat sobretot a l’aparcament i la recollida d’escombraries, es veurà reduït. De moment, les excavacions arqueològiques van començar al maig i s’allargaran fins a finals d’any. Després, l’Ajuntament espera adjudicar les obres de cara a l’any vinent.

Mercat del Ninot

S’està redactant el projecte del nou mercat per treure’l a concurs i adjudicar les obres amb càrrec al pressupost de 2013, perquè en el d’aquest any no estava previst. El maig passat ja va acabar la primera fase de la reforma, que era fer el buidatge de la carcassa de l’edifici.

Mercat de Provençals

Les obres d’ampliació i millora s’estan fent sense traslladar les parades. Durant aquest mes d’agost, el mercat ha estat tancat per obres que sí que haurien afectat molt el dia a dia del mercat. La remodelació s’inaugurarà el 2013.

Mercat de la Guineueta

Les obres es troben en la recta final. Només va tancar durant l’agost de l’any passat. Se n’està millorant la façana, l’àrea logística i l’espai de les parades exteriors. Tot estarà enllestit al llarg de 2013.

Mercat de Sants

L’Ajuntament està a punt d’adjudicar-ne la darrera fase de les obres de remodelació, que estaran enllestides al llarg de 2013, seguint el calendari inicialment previst.

Mercat dels Encants

El nou edifici que l’acollirà ja està aixecat fins a la coberta. L’Institut Municipal de Mercats treballa ja en la definició de les parades i del reglament que regularà el funcionament d’aquest nou mercat a tocar de la plaça de les Glòries. Es preveu que entri en funcionament cap al Nadal de 2013.

Mercat del Guinardó

També està en obres, però en espera de rebre el finançament necessari per part de la Generalitat per construir-hi tota una illa d’equipaments que corresponen a l’Administració catalana (residència, biblioteca, escola…). El finançament per part de l’Ajuntament està garantit.

Mercat del Bon Pastor

Hi ha redactat un avantprojecte per fer el nou mercat, ara mateix ubicat en una carpa provisional, però l’Ajuntament està disposat a fer un altre acord amb els paradistes i els veïns. El problema és que l’espai també hauria d’acollir altres equipaments la construcció dels quals no està garantida pel que fa al pressupost.

Mercat de la Vall d’Hebron

El nou mercat s’ubicarà en un espai on també han d’anar diversos equipaments socials del districte d’Horta-Guinardó i també de l’Hospital Vall d’Hebron. Això pot fer que el projecte s’endarrereixi encara uns anys més. La fórmula per urbanitzar tot el nou espai seria trobar, d’entrada, alguna mena de finançament privat.

Els projectes de reforma del Mercat de Sant Andreu i del Mercat de l’Abaceria es troben en fase de redacció.