pastís formatge Jon Cake
Foto: Jon Cake

Dos pastissers de Barcelona han estat premiats a la Gran Gala de la Pastisseria 2023 que s’ha celebrat aquest diumenge a la nit a l’antic convent de Sant Agustí. Es tracta de Mercè Canal, la fundadora juntament amb el seu germà Xavier de la pastisseria Mervier Canal, que ha rebut el reconeixement a la trajectòria professional; i Jon Garcia, premiat pel projecte més innovador pels seus dos establiments Jon Cake a Barcelona, especialitzats en pastissos de formatge.

En total s’han atorgat 10 reconeixements a professionals del sector, entre els quals també hi ha Lluc Crusellas, de la pastisseria El Carme (Vic), que s’ha convertit en el guanyador del World Chocolate Masters més jove de la història. Es tracta d’una cita anual que convoquen conjuntament els gremis de pastisseria de Barcelona i Girona i va aplegar més de 300 persones.

Mercè Canal (pastisseria Mervier Canal), premi a la trajectòria professional

Aquest 2023 és un any de premis per a la pastisseria Mervier Canal. El mes d’octubre l’establiment del carrer de Muntaner va obtenir el premi al millor croissant de mantega de l’estat i ara el reconeixement és per la seva fundadora, la Mercè Canal. Ella va ser qui, juntament amb el seu germà Xavier, va obrir la pastisseria Canal del carrer de Calvet l’any 1970. Més tard hi van afegir un segon establiment al carrer de Muntaner. Des dels inicis, la Mercè és la cara visible de la pastisseria, una de les de més renom a Barcelona.

Jon Garcia, premi al projecte innovador

L’altre pastisser de Barcelona que s’ha endut un guardó és Jon García, l’ànima de Jon Cake, un negoci d’èxit creat en ple confinament i especialitzat en pastissos de formatge artesans. Enginyer aeronàutic de formació, als 27 anys va donar un gir a la seva vida i ho va deixar tot per dedicar-se a la cuina i la pastisseria. Ha treballat a El Celler de Can Roca, La Tasqueria o Lera, fins que el 2020 va iniciar aquest projecte personal.

Actualment té dos establiments, un al carrer dels Assaonadors, al barri de Santa Caterina, i l’altre al carrer de Gelabert, a les Corts. Hi elabora pastissos amb tot tipus de formatge: de brie, formatge blau o manxec, entre molts d’altres.