Turistes en un hotel
Foto: Gemma Sànchez

(ACN/Redacció) Els hotels i restaurants de Barcelona encaren amb optimisme l’inici de la temporada de vacances d’estiu, marcat per l’operació sortida d’aquest cap de setmana. Després de dos anys de limitacions per la covid-19, l’estiu del 2022 és vist com l’inici definitiu d’una nova etapa de bonança per a l’hostaleria i la restauració. De fet, el sector preveu fregar xifres prepandèmia, amb ocupacions d’entre el 80 i el 90 % respecte del 2019.

Segons el president del Gremi d’Hotels, Jordi Clos, les previsions són “molt bones”, amb una recuperació que ja va començar a notar-se al maig i que xifren en una ocupació al juliol i agost d’entre el 85 i el 88 %. Unes xifres que coincideixen amb les del president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, qui assegura que la recuperació de l’activitat es va començar a notar per Setmana Santa. Per als pròxims mesos, la patronal preveu que al juliol passin per Barcelona 1,5 milions de visitants, entorn dels 1,3 milions a l’agost, i 1,4 milions al setembre.

No obstant això, Torres demana enviar un missatge de “cautela” davant la incertesa derivada del context econòmic actual, marcat per la inflació, els preus de l’energia i la pujada dels tipus d’interès. Amb tot, Turisme de Barcelona espera arribar “pràcticament” al 90 % dels nivells de facturació registrats l’any 2019. Malgrat les incerteses, Torres afirma que l’estiu d’enguany és un “període de bonança i d’ajuda” per a un sector que, segons indica, ha estat facturant entorn del 30 % durant els dos anys de pandèmia.

El perfil dels visitants

Pel que fa al perfil de visitant que arribarà a la capital catalana, Torres afirma que el turista nord-americà serà el principal (20 %), i anirà seguit “indistintament” pel britànic (15 %) i pel domèstic (15 %). França, Itàlia i Alemanya es preveu que representin un 9 % dels visitants cadascun. 

El Gremi d’Hotels també apunta que enguany hi haurà menys turistes asiàtics i russos, però s’ha recuperat amb molta força el turisme nacional, americà i europeu, que ha optat per allunyar-se d’altres destinacions competidores de Barcelona, com Istanbul, per la seva proximitat a Ucraïna.

Els restauradors també esperen recuperar-se

El Gremi de Restauració de Barcelona afronta també amb optimisme i “bones perspectives” la temporada alta estiuenca. “Crec que arribarem a unes xifres del 80 % en relació amb el 2019. És obvi que no estem recuperats del tot i que encara hi ha recorregut”, ha assenyalat el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, que ha recordat l’absència notòria de viatgers provinents de països asiàtics (per les restriccions de la covid-19) i de l’àmbit rus (per la invasió a Ucraïna).

“La Setmana Santa a Barcelona va suposar un abans i un després en la recuperació del turisme internacional. I va ser una manera de tancar un forat econòmic de dos anys”, ha reconegut el director del Gremi de Restauració. “Una crisi que ha tingut conseqüències molt greus per a empreses, pimes i restauració”, ha insistit Pallarols, que calcula que un 15 % dels bars i restaurants que tenia Barcelona el 2019 han acabat abaixant la persiana.