Als responsables del restaurant Salamanca, un dels més grans de la Barceloneta i també amb més treballadors, els amoïna l’arribada de la temporada d’estiu. Ara com ara ja hi treballen una vuitantena de persones però aviat, amb l’arribada de més turistes, en caldran més. Sobretot cambrers. El problema és que costa trobar-ne. “Estem preocupats, no se’n troben”, ha explicat Pedro Curado, treballador del restaurant. “Ens hem de preguntar per què passa això”, reflexiona.

Es nota amb els currículums. Abans de la pandèmia te’n donaven sis o set en un dia i ara això no passa
Rosa Sánchez, propietària del restaurant Can Majó

A Can Majó, també a la Barceloneta, tenen una plantilla fixa tot l’any i no els cal incorporar a ningú. Ara bé, també constaten que l’interès en la feina de cambrer ha anat a menys. “Es nota amb els currículums”, concreta la propietària del restaurant, Rosa Sánchez. “Abans te’n donaven sis o set en un dia i ara això no passa”.

A la Bodega Iberia també mantenen certa estabilitat en la plantilla però reconeixen que “costa trobar gent que assimili el que tu vols”. “Ja fa temps que l’ofici de cambrer s’està perdent i trobar bons cambrers és més difícil, ja no es troba atractiva aquesta feina que implica treballar festius i ens situacions complicades”, ha explicat un dels propietaris del local, David Polo.

Estudiants per cambrer, els més buscats

La manca de cambrers fa que els joves que estudien a l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona (ESHOB) vagin molt buscats. Pràcticament des del primer dia que entren a l’escola ja tenen feina assegurada. Tant alumnes com professors coincideixen en el diagnòstic per explicar per què hi ha poca gent interessada en aquesta professió, “està mal pagada i mal vista”.  Reclamen un major reconeixement per al personal de sala, com ja va passar amb la feina de cuiner.

Els sindicats alerten que no hi haurà prou cambrers per a tothom

Els sindicals del mon de la restauració alerten que aquest estiu no hi haurà prou cambrers per a tothom. Tant CCOO com UGT han explicat que les males condicions salarials i laborals fan que cada vegada menys gent s’interessi en aquesta feina. A més, afegeixen, s’estan tornant a veure males praxis en les ofertes laborals del sector com ara pagar una part del salari en negre, no reconèixer les hores de nocturnitat o no valorar la formació professional.