juliol càlid
foto: Alfons Puertas

Després d’un maig amb rècords històrics de calor i un juny que ha entrat al podi, arriba el mes de juliol, que els models apuntaven també amb una anomalia tèrmica important. Els darrers càlculs minimitzen aquest fet i podríem estar davant d’un juliol força més normal des del punt de vista meteorològic.

Juliol “només” una mica més càlid del que hauria

Tot i que juliol comença amb una calorada important, els mapes indiquen un retorn a la normalitat ben aviat. Els models de previsió estacionals reculen clarament pel que fa a la calor prevista durant el mes de juliol i, tot i que en còmput global podria quedar per sobre de la mitjana, no sembla que hagi de ser un calc del maig i el juny, en què la calor ha arribat a marcar rècords.

Així, els dos models de referència, l’europeu i l’americà, marquen una situació semblant en què la calor extrema hauria d’esquivar-nos, si més no a ulls d’aquests dos grans models. El que fins fa unes setmanes era un mapa tenyit de vermell ha basculat a un color carbassa que convida una mica més a l’optimisme pel que fa a grans calorades. Tot i això, tots dos escenaris s’encaminen cap a un juliol per sobre de la mitjana en un mes que ja és, d’entrada, especialment càlid.

La sequera continuarà

Juliol no és un mes que es presti a trencar inèrcies eixutes com la que vivim. Es tracta d’un mes en què les tempestes visiten el Pirineu recurrentment, un fet que podria quedar minimitzat aquest juliol segons els models estacionals, que aposten per menys pluja de la que seria habitual.

En el cas de la resta del territori no hi ha una tendència clara pel que fa a les precipitacions, tot i que parlar de normalitat en el mes més eixut de l’any tampoc és parlar de gaire pluja. La sequera continuarà.

L’agost ensenya les banyes

Encara més llunyà hi ha el mes d’agost, que a ulls dels models estacionals hauria de tenir una anomalia tèrmica superior a la del juliol.

El que és ja el mes més càlid de l’any a Barcelona podria ser també més càlid del que és habitual. Cap secret en un clima en què cada cop és més estrany tenir mesos normals i freds.