El Gremi d’Hotels de Barcelona confirma que l’ocupació és màxima. Dels 70.000 llits que hi ha als hotels de la ciutat, 25.000 ja havien estat reservats per l’organització del congrés amb força antelació. La resta, els han llogat directament els participants de manera particular i les companyies assistents.

Les poques habitacions que queden lliures han fet que, en les últimes hores, els preus s’hagin disparat de manera desorbitada, fins als 6.800 euros per a nits de congrés. Tot i així, es calcula que la mitjana de preu ha pujat uns 120 euros respecte del que es pagava ara fa un mes, és dir, un 30%. Si ho comparem amb l’any passat per les mateixes dates, els preus s’han apujat un 2%. Els dies de congrés més sol·licitats són dilluns i dimarts.

A l’Hotel Santos Porta Fira, situat just al davant del recinte firal de l’Hospitalet, on se celebrarà el congrés, ja fa mesos que no tenen lliure cap de les 311 habitacions. “El balanç, molt positiu, com l’any passat. I respecte a fa tres anys, quan encara es feia a Montjuïc, la demanda ha crescut força per la nova ubicació”, assegura el director de l’hotel, Òscar Bermejo.

Tot i que ja fa quatre dies que els participants al congrés van arribant, demà diumenge és el dia clau, quan posaran els peus a Barcelona la majoria de congressistes. “El dia que marxen majoritàriament és el dijous, quan acaba el congrés”, apunta Bermejo. Ara, però, els qui marxen de l’hotel són el personal que ha estat muntant els estands de la fira i donen el relleu als participants del congrés.

Un 80% d’asiàtics

Al mateix Hotel Santos Porta Fira, el 80% dels clients són asiàtics, sobretot de Corea del Sud, la Xina i el Japó. “Adaptem la nostra oferta gastronòmica, com el bufet d’esmorzars, amb arròs bullit blanc i ‘noodles’, per intentar que la setmana que estan amb nosaltres estiguin com a casa”, explica el director de l’establiment. Bermejo diu que no tenen cap problema amb l’idioma: “Trobar personal que parli coreà és complicat, però parlem l’anglès, que és la llengua oficial de l’hotel durant aquesta setmana, per descomptat.”

El perfil de client és el d’un executiu concentrat en els dies del congrés. El Porta Fira assegura que al matí tots marxen cap a la fira, i a partir de les 17 o 18 h visiten la ciutat i sopen al centre de Barcelona. Bermejo considera que “l’activitat real és a primera hora del matí i després a la tarda, tot i que durant tot el dia hi ha flux constant de delegats que organitzen reunions a l’hotel”.