El Pla d’allotjaments turístics —el conegut com a PEUAT—, es va aprovar el 27 de gener amb l’objectiu de regular el sector i posar fre al creixement a les zones més saturades. Els efectes de la normativa comencen a notar-se a Barcelona i també a l’Hospitalet, que s’ha convertit en l’alternativa per a les inversions hoteleres.

Mentre que a Barcelona no s’ha registrat cap nova petició per a la construcció d’un  hotel, a l’Hospitalet han detectat que “molts inversors volen venir a l’Hospitalet per construir hotels a l’entorn de la plaça d’Europa”. Segons l’alcaldessa, Núria Marín, el municipi resulta atractiu per diversos motius: el desenvolupament econòmic de la Fira, la situació estratègica al costat de Barcelona i les bones comunicacions, amb el port i l’aeroport.

El darrer fruit d’aquest interès per la ciutat veïna  és l’hotel que ubicarà la cadena Easyhotel, de l’areolínia Easyjet a la Gran via. Les obres ja han començat i està previst que comenci a funcionar el 2018. Amb aquest, ja seran 16 els hotels i apartahotels situats a l’Hospitalet, tot i que segons Núria Marín ben aviat podran anunciar més novetats, perquè la ciutat té potencial per acollir una desena d’hotels més.

“En el cas de l’Hospitalet, el turisme no és un problema i estem treballant en la construcció d’hotels, residències hoteleres i apartaments que ocupin tot un edifici sencer.”

La recomanació del Gremi

El PEUAT estableix que als barris més allunyats del centre s’hi puguin ubicar noves places, però els hotelers prefereixen buscar altres opcions. Des del Gremi d’Hotels de Barcelona, el president Jordi Clos, assegura que “l’entorn de la plaça Europa és preferible a la perifèria barcelonina”.

“Entre l’Hospitalet i Barcelona hi ha una distància d’una vorera, per tant, si no pots construir al centre de la ciutat, entre el Carmel i la plaça d’Europa, la balança es decanta per l’Hospitalet.”

L’efecte del pla especial d’allotjaments turístics no només s’ha notat pel que fa als hotels. A l’Hospitalet també s’han disparat les peticions per instal·lar-hi pisos turístics. De moment, però, és un fenomen nou i minoritari. Tot i això, per prevenir possibles conflictes veïnals, l’Ajuntament de l’Hospitalet també ha aprovat una suspensió d’un any per obrir albergs, hostals, pensions i pisos turístics que no ocupin edificis sencers.

Abordatge metropolità

Des de l’Hospitalet, Núria Marín, assegura que cal donar un pas més en les polítiques municipals per abordar el turisme i aposta per una mirada metropolitana. “Si volem evitar els problemes de saturació del centre de Barcelona, i permetre que, aquesta activitat que genera beneficis econòmics i ocupació, pugui revertir en tothom”, conclou l’alcaldessa.