Fins ara, el consistori ja ha imposat quatre sancions de 315.000 cadascuna al banc Santander, al BBVA i a la Sareb per tenir pisos buits sense cap justificació als districtes de Nou Barris i de Sant Martí.

El govern reconeix que el percentatge d’habitatges desocupats que són propietat d’entitats financeres no és gaire alt amb relació al total però argumenta que estan concentrats en algunes zones, com Nou Barris (23 % ) o Sant Martí (17 %), i això provoca problemes de convivència. Pel que fa a la resta de pisos buits, les inspeccions es van multiplicar per cinc l’any passat i l’executiu no descarta ampliar el programa a altres grans propietaris, més enllà dels bancs.

1.574 desnonaments amb intervenció municipal

El 2016, l’UCER va atendre 1.574 famílies que estaven en risc de perdre l’habitatge, i en alguns casos, va haver d’intervenir en més d’una ocasió. En total, va fer 2.303 intervencions en processos de desnonament, en la majoria de les quals es va trobar una solució d’allotjament per als afectats. L’Ajuntament, però, torna a demanar rebre la informació abans per poder intervenir amb antelació. Segons l’informe del primer any de l’UCER, la majoria dels processos de desnonament afecten llogaters i augmenten les famílies amb menors a càrrec que es troben en aquesta situació.

Noves mesures antigentrificació

Paral·lelament a les intervencions de l’UCER, Josep Maria Montaner ha assegurat que s’està treballant per adoptar mesures antigentrificació (és a dir, la fugida de veïns de tota la vida d’un barri perquè no poden assumir l’augment dels lloguers causat per la pressió del turisme).

En aquest sentit, Montaner ha avançat una de les mesures, proposada per l’Associació de Promotors de Catalunya: convertir locals comercials sense ús en habitatge. Montaner ha apuntat que també s’estudiarà baixar oficines que actualment estan en pisos, a plantes baixes. D’aquesta manera es vol augmentar el número de pisos de lloguer disponibles en determinades zones de la ciutat.