La quantia de la renda garantida de ciutadania és l’únic obstacle perquè la proposició de llei tingui el suport unànime de la cambra catalana. En roda de premsa aquest dimecres davant el Parlament, els grup promotor ha anunciat l’acord majoritari que té amb totes les formacions excepte amb JxSí, que manté una posició “tancada” respecte a la xifra que ha de incloure la mesura. Per aconseguir el suport del grup que conforma el govern, hi haurà una ponència aquest divendres, que des del grup impulsor esperen que serveixi perquè JxSí “mogui fitxa”. En tot cas, preveuen que amb dues ponències n’hi haurà prou per ultimar la redacció de la proposició de llei la primera quinzena de novembre i fer-la arribar a la comissió de treball del Parlament, que la durà a ple.

Les entitats que van crear la iniciativa han anunciat una vaga de fam que començaria tres dies abans del ple que ha de votar la proposta. Demanaran que s’aprovi la llei, però també que s’inclogui una partida als pressupostos de 2017 per finançar la mesura. “Exigim que dintre els pressupostos hi hagi aquesta partida i, per tant, som conscients que hi ha una relació molt clara entre aprovació de la llei en el que queda d’aquest any i també uns pressupostos que puguin ser  anomenats com a socials”, ha assenyalat el portaveu del grup impulsor Diosdado Toledano. A més, els dies 12 i 19 de novembre hi haurà manifestacions per demanar l’aprovació de la renda garantida i uns pressupostos de caràcter “social”.

Divergències en la quantitat de la dotació

Els promotors de la ILP recorden que la xifra de 664 euros és la mínima que marca l’indicador d’autosuficiència i que no es pot “acceptar” rebaixar-la. L’acord majoritari que s’ha assolit és que dins un cercle familiar o de convivència, la primera persona rebria el 100 % del que marca l’indicador; una segona persona, el 50 %; altres membres, un 30 %, i els infants, una xifra de 100 euros. Alguns d’aquests percentatges, segons han apuntat des del grup promotor, encara es poden “negociar”. Per la seva banda, Toledano ha explicat que JxSí proposa un 75 % de l’indicador per a la primera persona del cercle familiar i un 5 % per a la resta de membres que hi tinguin dret, cosa que han titllat de “misèria” i d'”insuficient”.

La voluntat dels impulsors és que la llei s’aprovi abans que acabi aquest any i entri en vigor el primer de maig en el 90% del total. De cara a 2018, esperen que ja s’apliqui al 100 %.