PERE PRATS, vicepresident del gremi de majoristes de Mercabarna "Al voltant de les 900 tones de castanyes i 750 tones de moniatos. No sabem si això vol dir que va a favor o en contra d'altres festes com la de Halloween, que s'està posant de moda. No ho sabem. Però sí que, en tot cas, la tendència és a l'alça en consum de castanya i moniato."

Els moniatos que es consumiran durant la setmana de Tots Sants provenen majoritàriament de Cadis i Màlaga. A banda de trobar-los a les fruiteries, aquests dies és típic comprar-los en alguna de les 29 parades de castanyes i moniatos que s’instal·len a la ciutat. Des de l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona (AGEM) destaquen que el consum d’aquest tubercle està augmentant en els darrers anys. Un dels motius és que els catalans han deixat de tenir associat el producte exclusivament a la Castanyada i també l’apliquen per elaborar altres plats durant tota la tardor.

L’increment en el consum també es deu que és un ingredient habitual en l’alimentació de molta gent vinguda de fora com de Mèxic i el Perú. De fet, fins al 60 % del producte es consumeix fora d’aquesta època, mentre que el 40 % es concentra durant la tardor i l’època de la castanyada. La seva producció es manté estable i això permet que no hi hagi gaire variació en el preu, que se situa en uns 70 cèntims d’euro el quilo. La varietat més venuda és la del moniato taronja o vermell, el que es produeix al sud d’Espanya. Hi ha una altra varietat, el blanc, que no té tanta sortida al mercat i que és, majoritàriament, importat.

La castanya, en canvi, enguany surt més cara. La seva producció, a diferència de la del moniato, es pot controlar menys. A més, les altes temperatures i les pluges que han arribat tard han fet que trigués més a madurar. Aquest retard es veu reflectit en el preu: si l’any passat les varietats més econòmiques costaven entre dos i tres euros el quilo, enguany costen fins a quatr euros el quilo. Les varietats de major qualitat, en especial la castanya de Galícia, poden oscil·lar entre els sis i els set euros el quilo. Tot i això l’espera ha valgut la pena perquè, segons els comerciants, la qualitat és millor que la de l’any passat.