Després de fer-se públics el projecte d’ordenances fiscals i els pressupostos del 2024, el Gremi de Restauració de Barcelona ha recordat a l’alcalde, Jaume Collboni, que es va comprometre durant la campanya electoral a prorrogar un any més la bonificació del 75 % de la taxa de terrasses, una promesa que assenyalen que va quedar recollida al programa electoral dels socialistes.

No obstant això, el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, explica que l’entitat “està disposada a arribar a un pacte que posi fi a aquesta discussió”. De fet, Pallarols assegura que ja s’han celebrat diverses trobades en què totes dues parts “han intercanviat documents amb propostes”.

Voluntat d’arribar a un acord

La patronal de la restauració diu estar disposada a acceptar la nova configuració de la taxa com a tribut progressiu, però insisteix que els imports definitius s’han de fixar atenent al criteri establert per l’alcalde Collboni, és a dir, “tenint en compte les tarifes d’altres ciutats d’Espanya i de forma consensuada amb el sector”. “La paraula donada ha de tornar a tenir valor en política”, sentencien els restauradors.

El gremi explica que el punt de partida que planteja el govern municipal inclou mecanismes de flexibilització que “confirmen la predisposició a negociar i la voluntat de superar la discussió a través d’un acord“, que asseguren que haurà de ser “generós per a ambdues parts”.

Una discrepància que va néixer el 2019

Segons la patronal, la discrepància al voltant de la taxa s’arrossega des del 2019, quan l’Ajuntament de Barcelona va tirar endavant “un increment clarament desproporcionat de fins al 1.000 %” en algunes ubicacions. A partir d’aquell moment, el tribut barceloní, afirmen els restauradors, va passar a situar-se molt per sobre del que s’exigeix, per exemple, als restauradors madrilenys.